JEG HAR EN ISKALD DRØM!

Vel, jeg har flere drømmer.. men èn av dem er å besøke – og overnatte – på Alta Iglo Hotell. Noe så fascinerende og fantastisk vakkert! Alle detaljene, stemningen, kulden – det må være en opplevelse av de sjeldne.         

Tenk deg at alt du går på, sitter og ligger på er lagd av is og snø. Bare tanken på alle timene som er lagt ned i alle utskjæringene – som forøvrig er et særtrekk ved hotellet.. det er fantastisk!                                                          Slik ser gangen til hotellrommene ut. Vakkert, ikke sant?   

Isarkitektur

Etter jul begynner arbeidet med å kutte 250 tonn is med motorsag og spesialutstyr på Sieravannet halvannen kilometer fra Sorrisniva. Det fraktes i store blokker til Sorrisniva, og brukes til møbler og skulpturer. Selve konstruksjonen lages av hardpakket snø, som oversprøytes med vann. Når vannet fryser til is, blir det hele hardt og stabilt.

Lokalt verk

Kaja Antonsen ved Sorrisniva sier at bygget startet som en enkel konstruksjon med seks små rom. Så har det utviklet seg til dagens anlegg med 30 rom, bar, kapell, galleri og store fellesarealer. Flatemålet er på til sammen 2500 m2. Issnekkerne er eierne og de ansatte, alle er med og bygger snøhotellet, sjefskokken er for eksempel også sjefsskulptøren. Gjester som lurer på hvordan det hele bygges, får dermed kyndig svar.

Årets tema

Hvert år utsmykkes iglohotellet i et spesielt tema. Hittil har det vært tema som samisk kultur, vikinger, Altaelva eller som i fjor livet i Arktis. Baren, galleriet og fellesarealene får dermed en enhetlig utsmykning i samsvar med det valgte temaet. Ishotellet er åpent fra 15. januar til 1. april, i den perioden hvor temperaturen oppe i Alta alltid ligger under frysepunktet.

Ekte isbar

Isbarer er visst en hip greie i storbyene. Isbaren i Sorrisniva trenger ingen kunstig nedfrysing, og er dermed en miljøvennlig og ekte isbar. Bardisken er laget av solide isblokker, gjerne utformet i årets tema, og så serveres det en drink i glass laget av is. Like greit, så slipper man oppvasken.. Selvsagt serveres det en temmelig stiv drink, ellers ville den fryse. Likevel blir det lite fyll, de fleste nøyer seg med én drink i disse temperaturene?

Kapell

Kapellet er et ordentlig kapell, som hvert år vigles av biskopen, og er utsmykket med iskrusifikser og isengler. Rundt 20 par vies hvert år av lokale prester fra Alta.

Isgalleri

Hvert år inviteres en kunstner til å stille ut. Bildene kopieres på en transparent, og festes til en tre cm tykk isplate. Plata fungerer som en ramme, og så stilles bildene ut.

Overnatting i ishotellet

Å overnatte i ishotellet er ikke så kaldt som man tror. Kaja Antonsen anbefaler ullundertøy, en lang stillongs og en langermet overdel. En god ullue er også bra, siden hodet stikker ut av soveposen. Ellers bør man ikke ha for mye på seg. Soveposene tåler ned til -30 grader, og innetemperaturen i mega-igloen ligger på -4 til -7, selv om utetemperaturen skulle falle til -35 ute.

Sove godt

Alle som kommer til snø- og ishotellet sover godt. En 75 år gammel dame fra en storby måtte vekkes i nitida en morgen, og hun var selv svært overrasket. Hun sov nemlig aldri lenger enn til fem hjemme. Ingen har hittil blitt plaget av klaustrofobi, og de tykke snøveggene er tilnærmet lydtette, så det blir stille. Brudepar sover selvsagt i brudesuiten, hvor de får dobbel sovepose. Ingen holder vel varmen som dem?

Nordlys-iglo

Nordlysbyen Alta nyter et tørt og stabilt vinterklima, med høy nordlyshyppighet. Sorrisniva ligger langt utenfor byen, og det er få lyskilder som forstyrrer utsynet mot nordlyset. Nordlysjegere kan derfor bli med på hundetur på den frosne Altaelva eller på skutertur i ås- og fjellandskapet rundt Sorrisniva tidlig på kvelden. Det er helt greit å forlate bordet i restauranten om nordlyset skulle dukke opp midt i desserten, og man kan avslutte kvelden i boblebadet. Dermed er man under åpen himmel stort sett hele kvelden, og får med seg alt som skjer på himmelen.

Restaurant Laksestua

Laksestua på Sorrisniva er også en av de bedre spisestedene i Vest-Finnmark, og sjefskokken serverer i henhold til hva naturen i området byr på. Vinterstid er fisket best, så nytrukken torsk fra Altafjorden er en favoritt. Reinkjøtt er helårlig, mens lam er mest på høsten. Kokken avtaler menyen med gjestene når de kommer.  

/Ann-Kristin 

 

2 kommentarer

Siste innlegg