3 TYPER SULT – FÅ HORMONENE DINE UNDER KONTROLL

Sult kan være så mangt. Har du noen gang tenkt over om du virkelig er fysisk sulten de gangene du står å ser tomt inn i kjøleskapet. Poenget er å bli bevisst hvorfor du putter mat i munnen. Er sulten du føler et nødvendig behov for å overleve, eller er det noe annet som styrer sultfølelsen din? Her har du 3 typer sult som er fremkalt av ulike hormoner. Hormoner er i enkelte tilfeller noe du selv kan gjøre mye for å få under kontroll. 

1. SØTSUG 

Slik føles det: Du har lyst på noe søtt og er kanskje også trøtt, har hodepine og sliter med konsentrasjonen. Du bare MÅ ha noe, og kaster deg over det du måte finne. Du går ikke av veien for å sjekke kollegaens eller barnas godteriskap i jakten på noe som kan tilfredstille søtsuget. 

Mulig årsak: Du opplever sannsynligvis at nivået av hormonet insulin og/eller hormonet glukagon er ute av balanse. 

Råd til deg: Få orden på blodsukkeret! Det bidrar til å holde både insulin og glukagon i sjakk. Det beste du kan gjøre er å spise grovt og regelmessig, og sørg for at du får i deg fett og proteiner til hvert måltid. Er du overvektig vil du ha stor nytte av å gå ned i vekt.

BONUSINFO: Du kan forbedre kroppens følsomhet for hormonet insulin ved å redusere kroppsvekten med 5%. Hvis du har god insulinfølsomhet, trenger kroppen mindre insulin får å holde blodsukkeret i sjakk. Det er sunt ig gjør det lettere å holde vekten. 

                                   

2. STOR APPETITT OG ULVEHUNGER

Slik føles det: Du føler deg ofte sulten i løpet av dagen – virkelig sulten! Du fyller tallerkenen med mat og klarer fint å spise opp absolutt alt. 

Mulig årsak: Du har høyt nivå av hormonet ghrelin, som gjør deg sulten. Det er ofte tilstede like før et måltid.

Råd til deg: Spis regelmessig hver dag – og gjerne flere måltider. Hvis du faster eller spiser svært lite i løpet av dagen, kan det føre til at kroppen utløser så mye ghrelin at du bare blir enda mer sulten enn du i virkeligheten trenger å være, og det kan føre til overspising. Det er også lurt å få nok søvn, ellers risikerer du at kroppen skiller ut ekstra ghrelin.

BONUSINFO: Lukt på maten før du spiser. Det kan dempe produksjonen av hormonet ghrelin.                                                                                    

3. RASTLØS SULT OG INAKTIVITET

Slik føles det: Du føler deg sjelden ordentlig mett og fornøyd. Også rett etter at du har spist kan du ha en følelse av at du kunne tenke deg å spise litt mer – og helst noe søtt eller fett. Og enda verre: Du har overhodet ikke lyst til å bevege deg eller trene.

Mulig årsak: Den rastløse sulten kan skyldes at kroppen ikke reagerer godt nok på metthetshormonet leptin. Hormonet GLP-1 kan også spille inn på metthetsfølelsen.

Råd til deg: Du kan forbedre leptin følsomheten ved å gå ned i vekt, spise mindre sukker og drikke mindre alkohol. 

BONUSINFO: Enkelte studier har vist at forsøkspersoner som mosjonerer èn times tid hver dag – får en større stigning av GLP-1 umiddelbart etter et måltid, enn personer som ikke mosjonerer. Det tyder på at man kan påvirke GLP-1 og dermed metthetsfølelsen – ved å sette av tid til en real spasertur, hver dag. 

#vektnedgang #slanking #trening #kosthold #kostholdsveileder #kostholdsveiledning #diett #hormoner #mat 

4 kommentarer

Siste innlegg