hits
Ann-Kristin

About

Contact

Follow me

Categories

Archives

Search

Annonse Annonse Annonse

Trenger du hjelp til å endre livsstil?

                                                JEG SØKER NYE KLIENTER! 

 

Nyutdannet kostholds veileder tar imot nye klienter. Fortrinnsvis mennesker som sliter med overvekt/fedme, og som trenger hjelp til å endre livsstil bl.a pga livsstilssykdommer som depresjon, insulinresistens, høyt blodtrykk ol.l

For mer informasjon og pris vennligst kontakt undertegnede via blogg.no eller mail: ann.foss.skog@gmail.com Hilsen Ann-Kristin, Kostholdsveileder TMS :-)

Da det i enkelte tilfeller er behov for et tverrfaglig arbeid rundt en klient, så er jeg i tillegg interessert i å komme i kontakt med instanser som kunne tenkt seg et slikt samarbeid. 

 

#kosthold #trening #overvekt #kostholdsveileder #kostholdsveiledning #ernæring #ernæringsveileder #vektnedgang #fedme #livssil #livsstilsendring 

 • 09.09.2016
 • //
 • Kl.18:19
 • //
 • Kosthold
 • //
 • 1 kommentar
 • Pepsi max - intoleranse

  Jeg vil ikke gå så langt som å kalle det en intoleranse, men noen mennesker reagerer negativt på innholdsstoffene i Pepsi max. Er du en av dem som - eller kjenner du kanskje noen som ikke kan drikke denne brusen uten å få den store skjelven? Da er du isåfall ikke alene. Hjertebank, skjevinger, søvnproblemer, forverring av angstlidelser osv er noen av bieffektene enkelte utsatte personer kan oppleve når de inntar Pepsi max. Man trenger heller ikke å innta de helt store mengdene før symptomene kommer. 

                                             

  Pepsi Max og innholdsstoffer 

  På generelt grunnlag er det opplyst at mengden av de respektive innholdsstoffene ligger godt innenfor de grenser som er satt av Mattilsynet. De ulike tilsetningsstoffene er regulert i tilsetningsstofforskriften og norsk regulering er i samsvar med EUs. Tilsetningsstoff skal ikke være helseskadelig i de mengder som er tillatt i ett normalt kosthold. 

  Av innholdsstoffene i Pepsi Max er kanskje de kunstige søtningsstoffene, aspartam og acesulfam K, av spesiell interesse. Spesielt aspartam har lenge vært i søkelyset med tanke på helseskadelige effekter, som genotoksisitet og karsinogenitet. European Food Safety Authority (EFSA) følger alle publikasjoner rundt godkjente søtningstoffer tett. EFSA mener det på basis av all tilgjengelig dokumentasjon hittil ikke er indikasjon for genotoksisitet/karsinogenitet og at man fortsatt trygt kan bruke disse tilsetningsstoffene innen de angitte tillatte grenser. 


  Aspartam har en verdi for akseptabelt daglig inntak (ADI) på 40mg/kg kroppsvekt per dag. ADI er den mengden man kan innta hver dag gjennom hele livet uten risiko for helseskade. Mattilsynet har satt grensen til 600mg/l aspartam. En person som veier 60 kg kan dermed i teorien drikke minimum fire liter lettbrus hver eneste dag for å nå ADI- verdien når det gjelder aspartam. Dette blir imidlertid veldig forenklet. Lettbrus har flere innholdsstoffer enn aspartam og disse kan ha en lavere ADI. I tillegg kommer tilskudd fra kosthold generelt.

  For acesulfam K er ADI 15mg/kg, og maximal tillatt mengde i Norge 350mg/l. Akutt intoksikasjon med acesulfam K kan gi hodepinesymptomer, og ved aspartamintoksikasjon opptrer symptomer som hodepine, tørr munn, svimmelhet, humørendringer, kvalme, oppkast, redusert krampeterskel og trombocytopeni. Hvilke verdier som gir toksisitet er ikke kjent. 

  Hvor mye koffein man finner i Pepsi Max vites ikke, men ifølge mattilsynet sine sider er det oppgitt at 1,5 liter Cola inneholder 195mg koffein. Den aktuelle pasient kan dermed i teorien ha inntatt 1,95gram koffein daglig. Voksne bør ikke få i seg mer enn 400 mg koffein per dag. Doser over 1 g til voksne kan ifølge preparatomtalen til fenazon (Fenazon-Koffein) gi reaksjoner fra sentralnervesystemet og sirkulasjonsforstyrrelser med bl.a. takykardi, ekstrasystoler og økt respirasjonshastighet. Toleransen for koffein varierer fra person til person. Noen kan oppleve symptomer som kvalme, hjertebank, hodepine, rastløshet, nervøsitet og muskelskjelvinger når de inntar relativt små mengder koffein. 

  Pepsi Max inneholder også syrer som senker pH-verdien. Dette kan gi tannskader og GI symptomer.

  I tillegg finnes karbondioksid, karamell E150, natriumcitrat og aromastoffer i Pepsi Max. Disse innholdsstoffene har andre ADI enn dem som er nevnt over og kan til dels kan ligge under de verdier vi her har diskutert. Det kan derfor ikke utelukkes at inntaket av så store mengder Pepsi Max også kan være skadelig i forhold til disse andre innholdsstoffene.

  NB! Dette gjelder ikke bare pepsi max, men erfaringen viser at det skal små mengder av pepsi max til før utsatte personer reagerer med negative symtomer. 

  Brus i seg selv er ikke bra på noen måte. For mye søtningsmiddel vil påvirke kroppen din. For mye syre vil ødelegge tennene dine. Ønsker du å gå ned i vekt så bør du kutte alt av brus - med eller uten kunstig søtningsmiddel. Dessuten er pepsi max kraftig avhengighetsskapende. Jo mer man drikker - jo mer vil man ha.

  Konklusjon; er du tørst så drikk vann. 

  #trening #vektnedgang #livsstil #aspartam #sukkererstatning #trening #helse #lettbrus #brus #sukkerdrikke #livsstilsendringer #kosthold #kostholdsveileder #kostholdsveiledning #ernæring #ernæringsveileder

 • 15.06.2016
 • //
 • Kl.18:36
 • //
 • Kosthold
 • //
 • 2 kommentarer
 • HJEMMELAGET BARNEMAT, DEL 1.

                                          BARN 4 - 6 MÅNEDER

  Fra 4 måneders alder, hvis barnet er fysiologisk modent, viser interesse for mat og ofte er litt grinete - kan det være lurt å starte med litt fast føde i tillegg til morsmelk eller melkeerstatning. Ofte må man tilnærme seg forsiktig, gi små smaksprøver og ikke gi opp hvis barnet spytter ut maten. Som regel handler det ikke om at barnet misliker maten, men om at det er en uvant følelse i munnen.

  Kok all mat som barnet skal få og bland den sammen med kokevannet. Slik sikrer man seg at alle vitaminer og mineraler blir beholdt i maten. Sil og prøv deretter og temperere maten til kroppstemperatur, ca 37 grader. 

  Ikke bruk meieriprodukter så tidlig, for de kan fremkalle allergier. 

  I enkelte perioder kan det være enklere å få barnet til å prøve ny mat enn i andre, så her må man bare prøve seg frem.

   

                                  HER ER NOEN ENKLE OPPSKRIFTER DU KAN PRØVE

  Bananer inneholder kostfibrer, A, B og E-vitaminer, samt mineralene fosfor, kalium og sink. Gi barnet banan tidlig på dagen, for den kan gjøre barnet ditt ekstra aktiv. Noen babyer kan også få hard mage av banan. 

  Om du varmer opp bananen for du presser den gjennom silen, så blir den litt søtere og enklere og sile - samtidig som en slik tilberedning gir ekstra sikkerhet når det gjelder bakterier, ettersom barnet er så lite.

  BANANMOS

  2 bananer

  2 ss vann

  Del opp bananene i biter, kok opp vannet sammen med bananene og miks i en hurtigmikser. Sil deretter. Kjøl ned til ca 37 grader og servèr. Rekker til ca 4 måltider. 

   

                      OLYMPUS DIGITAL CAMERA
   

  FIN PURÈ AV ØKOLOGISKE GULRØTTER

  200 gr skrellet gulrot i biter

  40 gr skrellet mandelpotet (dobbelt så store biter som gulrot for riktig kokelengde)

  Kok opp gulrot og potet myke i en kjele med ca 2 dl vann, eller i en baby cooker. Miks vannet sammen med gulroten og mandelpoteten i en hurtigmikser, sil deretter. Kjøl ned til 27 grader og servèr. Rekker til ca 4 måltider. 

   

                     

   

  MANGOPURÈ

  2 mango skrellet, steinen fjernet, kuttet i biter.

  Varm opp mangoen i en kjele sammen med litt vann, kjør frukt og vann i en miksmaster og sil deretter. Ved å koke opp frukten, får man bort syren i mangoen og fremhever det søte. Kjøl ned til ca 37 grader og servèr. Rekker til ca 4 måltider.

  Mango er verdens mest spiste frukt og full av antioksidanter. Det er viktig å velge en spisemoden mango i fruktdisken, Kjenn på mangoen, den skal ikke være for hard og ikke for myk; trykk lett på den med fingrene, og de skal synke litt inn i frukten. Det er viktig at man ikke oppbevarer mangoen i kjøleskap. Oppbevarer man den for kaldt blir kjøttet fort brunt og udelikat. 

   

  SQUASHPURÈ

  1 middels stor squash

  1/2 dl vann

  Vask squashen nøye, del den på langs og skrap ut steinene med en skje. Del den i biter, kok den i litt kaldt vann eller i en baby cooker til den er mør. Miks den med hurtigmikser og sil deretter. Kjøl ned til ca 37 grader og servèr. 

   

  #barnemat #hjemmelagetbarnemat #gulrotpurè #bananmos #babymat #kosthold #baby                                          

 • 05.04.2016
 • //
 • Kl.21:19
 • //
 • Kosthold
 • //
 • 0 kommentarer
 • MATHJELPEN FOR FORELDRE

  Alt mulig man finner når man rydder...

  ... som boken; "Mathjelpen for foreldre". Noe så genialt, hva?! Siden jeg er selvoppnevnt boknerd og har dusinvis av bøker - så hadde jeg glemt av at jeg hadde den boken. Før jeg igår ryddet skrivebordet mitt og den tilfeldigvis ramlet frem:) Tenkte jeg kunne dele noen av oppskriftene i boken med dere lesere. Barn og kosthold er spennende - men kan være fryktelig krevende. Spesielt om de håpefulle er småspiste og/eller ikke liker noe av det de blir servert av sine mer eller mindre fortvilte foreldre.

   

  En viktig ingrediens for at barn skal synes maten er god er at de har vært med på å lage den selv. Involver barna i hele prosessen. Da føler de eierskap til måltidet og blir mer interessert både i matlagingen og spisingen. 

  * La barna være med på å velge oppskrifter og skrive handlelister

  * Ta dem med i butikken, la dem plukke ut de fineste gulrøttene eller finne eplet som lukter best. 

  * La dem skjære, røre og smake underveis. Pass på at de skjærer vekk fra egne fingrer, men gi dem rom for å prøve seg frem undeveis.

  * Litt rot, søl og prøving og feiling hører med. Det lærer man av. 

  * Bruk godt utstyr - ingenting er farligere enn en sløv kniv. 

   

  Barn er nysgjerrige på det de skal spise, og lysten til å smake på mat øker jo mer de vet om maten. Maten blir mer verdifull når de vet hvor den kommer fra. 

  * Kjøp helst mat som ser ut som mat; grønnsaker, fisk og kjøtt. La barna være med på å vaske poteter og å sløye fisk.

  * Dyrk litt selv, om det så "bare" er spirer (spirer er svært næringsrike!) At et lite frø kan spire og gro til mat vi kan spise, er et under som alle bør få oppleve. Å følge denne prosessen gir et lite innblikk i naturens økologiske sammenhenger.

  * Prøv dere som sankere. Plukk sopp eller blåbær om høsten (sopp bør kun plukkes av mennesker som har god erfaring og kunnskap om matsopp.) Eller ta dere en runde i nabolaget om våren og se etter nesler eller vassarve til salaten. Da setter barna også mer pris på grønnsakene dere kjøper i butikken. 

   

  Måltidet handler ikke bare om å spise. Det handler også om å være sammen.

  * La barna dekke på og pynte bordet.

  * Ta dere tid til å spise. 

  * Bordmanerer er viktig. La andre snakke ferdig, ikke snakk med mat i munnen. Send maten pent rundt.

  * Alle barna selv forsyne seg eller spørre om å bli forsynt. 

  * Alle bør smake på all maten, men det kan virke mot sin hensikt og tvinge noen til å spise opp. 

   

                                                        OPPSKRIFTER

  HAVREGRØT (4 pers)

  3 dl store havregryn

  7 dl vann

  1/4 ts salt

  2 dl friske bær, f.eks blåbær eller bringebær.

  Flytende honning er ypperlig å ha på havregrøten.

  Bruker du 3 minutter på å blande grøten om kvelden, sparer du litt tid om morgenen siden grøten koker fortere. Tiden i bløt gjør også at næringsstoffene, særlig jern, blir mye lettere tilgjengelig for kroppen. Er du glad i melk i grøten, har du den i når du koker grøten om morgenen. Bær frisker op, gir masse antioksidanter og hjelper deg å våkne.

  Fremgangsmåte; Rør sammen havegrynene og vannet i en liten gryte kvelden før du skal spise grøten. Ha på logg og la grøten stå på kjøkkenbenken til neste morgen. Ha i saltet, kok opp grøten og la den koke i ca. 1 minutt. Spe med litt melk om du vil. Fordel grøten i skåler og ha på bær og honning. 

   

  SMOOTHIE (Gul solskinns smoothie) Til ca 4 dl.

  1 mango

  1 banan

  2 ss havregryn

  Appelsinjuice til ønsket konsistens.

  En frisk smoothie full av frukt og bær er oppkvikkende om morgenen. Kjør den til det ikke er klumper igjen. Gjør du ikke det blir det en "lumpy", ikke en smoothie.

  TIPS; Frys ned bringebærsmoothie i små former. Stikk i en ispinne og sett i fryseren. Så får du deilige hjemmelagde bringebæris.)

   

  HJEMMELAGET KNEKKEBRØD (Til to stekebrett)

  1 dl havregryn

  1 dl fint rugmel

  1 dl solsikkekjerner

  1 dl sesamfrø

  1 1/2 dl kruskakli

  1/2 dl gresskarkjerner

  1/2 dl linfrø

  1/2 - 1 ts salt

  5 dl vann

  Dette knekkebrødet kan du ha i matpakken, med på tur eller ha som snacks hjemme. 

  Forvarm ovnen til 150 grader. Gjør klar stekeplater med bakepapir. Bland alle ingrediensene godt i en stor bolle, og la røren stå og svelle i 20 - 30 minutter med plastfloie eller et kjøkkenhåndkle over. Fordel røren på de bakepapirkledde stekeplatene. Legg et annet bakepapir oppå røren, og press røren jevn med hånden. Stek i 40 - 60 minutter. Har du varmluftsovn kan du steke begge brettene samtidig. Halvveis i stekingen kan du ta brettene ut av ovnen, fjerne det øverste bakepapiret og risse ruter i røren med et pizzahjul eller en kniv. Da blir det lettere å bryte opp knekkebrødene når de er ferdige. Knekkebrødene er ferdige når de er helt tørre. Sjekk ved å trykke på dem med pekefingeren. Legg de ferdige knekkebrødene til avkjøling på en rist.                                                                

                                                                              

                                               Hilsen Ann-Kristin, Kosthold & Trening. 

 • 27.03.2016
 • //
 • Kl.09:25
 • //
 • Kosthold
 • //
 • 0 kommentarer
 • 10 FAKTA OM DIETTER.

  Når det gjelder vekttap så finnes det råd fra eksperter hvor enn du snur og vender deg. Men hva er egentlig sant - og hva er usant om disse diettene? Jeg har her tatt for meg et lite utvalg "sannheter":

   

  1. Salater er det beste og sunneste alternativet.

  Riktig. Men - salat er ikke enbetydende med sunt. Selv om salater i seg selv er et bra valg til lunsj, så kan enkelte salater være fullpakket av fett. Spesielt hvis du har på mengder med nøtter, ost , dressing & avokado. Nå er nøtter og avokado meget gode alternativ - men alt med måte.

  En cæsarsalat med kylling har 22 gram fett - sammenlignet med en gresk salat med kylling - som har 15 gram fett. Dette er greit å ha i bakhodet neste gang du planlegger å kjøpe eller lage deg en salat. Og husk; du trenger ikke dressing på salaten. Om du ikke klarer å spise salat uten dressing - så lag din egen sunne dressing, eller bruke ekte rømme. Rømme påvirker ikke blodsukkeret og er et utmerket alternativ. 

   

  2. Nøtter er fetende. 

  Feil. En håndfull mandler om dagen kan hjelpe deg med vektnedgangen, øke metabolismen og gi deg lavere kolesterol. Rå nøtter inneholder hjerte-sunt enumettet fett. De er proteinrike og vil gjøre at du føler deg mett lengre.

   

  3. Lite fett er alltid best.

  Feil. Pass dere for mat som inneholder lite fett eller er fettfri. De inneholder lite fett - men mange av de samme matvarene er fullpakket med sukker. Derfor har de ofte like mange kalorier som en versjon med fett. Yoghurt-is kan være en virkelig kaloribombe. Noen iser inneholder lite fett men masse sukker. Husk også at "bakt - ikke stekt" ikke nødvendigvis betyr lite fett. 

  99% av fettfrie søtsaker er spekket med kalorier.

  Tips: Les etikettene nøye. Det er ikke nok å bare kontrollere fettinnholdet - men kontrollèr også kalorier pr 100gr. Såvel som sukker og salt nivåer. 

   

  4. Grønn te er ikke bra for deg.

  Feil. En studie publisert i American Journal of Clinical Nutrition konkluderte med at daglig inntak av grønn te reduserer kroppsfettet og bidrar til å senke kolesterolet. Det er bevist at grønn te hjelper på søthunger og bidrar til å regulere appetitten. Den hjelper til å øke metabolismen - men også til å nøytralisere smaksløkene og dempe søthungeren. 

  Tips: Får du plutselig søthunger, så ta deg en kopp med den grønne drikken. 


   

  5. Karbohydrater er bra for deg - uansett på døgnet. 

  Feil. Å utelukke brød og pasta helt fra kostholdet anbefales ikke - men et begrenset karbohydratinntak på kvelden vil hjelpe deg å gå ned i vekt. Å begrense karbohydratinntaket om kvelden er effektivt. 

  Tips: Den beste tiden i døgnet for karbohydratinntak er frokost. Dette fordi det gir deg god energi utover dagen. Spis hele korn brød og korn, og unngå bearbeidede karbohydrater som hvitt brød og kjeks.

   

  6. Du bør alltid kutte kraftig ned på karbohydrater i oppstarten av en slankekur.

  Feil. Ekstreme dietter vil hjelpe deg å gå raskt ned i vekt. Men; det er fordi de stort sett består av vann. Eksperter advarer mot en drastisk begrensning av karbohydrater - fordi kroppen raskt vil gå inn i sultmodus, bremse stoffskiftet og hindre vekttap. Dessuten vil du miste muskler.

   

  7. Vektløfting vil føre til at du går opp i vekt - istedenfor ned. 

  Riktig.. og galt. At vektløfting fører til at du går opp i vekt er en stor misforståelse, spesielt blant kvinner. Vekttrening vil ikke bare gjøre deg slankere og forme kroppen din - men jo mer muskelmasse du har - jo mer forbrenner du. Grunnen til at det kan virke som vekten står stille - eller øker - når du trener vekter, er at muskler veier mer enn fett. 

  Derfor er det verdt å merke seg at om du prøver å gå ned i vekt - og vekten øker eller står stille - når du samtidig trener vekter flere ganger i uken, så er det sannsynlig at det er de nye musklene dine som viser seg synlig på badevekten. Og det bør du være stolt av! 

  Tips: I tillegg til cardio så bør du trene vekter et par - tre ganger i uken. 

                                        

  8. Kaffe er ikke bra for deg.

  Det varierer. Om du leser dette mens du drikker en kaffe latte - så fortsett å nyt det! Det er faktisk bra for deg. Flere studier har funnet ut at kaffe er rik på antioksidanter, kan avverge depresjon, forbedre treningen, beskytte mot Parkinsons sykdom, gallestein, diabetes og enkelte krefttyper.

  Tips: Husk at koffein er vanedannende - så du bør drikke det i moderate mengder. Begrens inntaket til en eller to kopper daglig. Dessuten er det ikke alle som tåler koffein. Er du en av disse - så bør du selvfølgelig holde deg helt unna kaffe. 

   

  9. Enkelte matvarer kan forbrenne fett.

  Feil. I motsetning til det flere tror, så er det ingen mat som på magisk vis kan smelte bort fett. Matvarer som f.eks selleri og grapefrukt inneholder lite kalorier - men er likevel ikke helt blottet for dem.

  Tips: Ta med selleri i salater og wokretter. Men; det er ikke nødvendig for å gå ned i vekt. Å spise sunt jevnt over er nøkkelen til å gå ned i vekt. Samt fysisk aktivitet. 

   

  10. Spiser du bananer så vil du gå opp i vekt. 

  Feil.. og riktig. Du må derimot spise mange bananer for å gå opp i vekt. 6 bananer tilsvarer et stykke pizza. En middels stor banan er en utmerket kilde til fiber, magnesium og kalium. Den er fettfri og en stor kilde til vitamin B6 - noe som styrker immunforsvaret og hjelper til i dannelsen av røde blod celler.

  Tips: Kutt opp en banan og ha i frokostblandingen - eller spis en banan som et godt mellommåltid. Unngå banansnop som inneholder både sukker og fett - og er fullpakket av kalorier. 

   

  Hilsen Ann-Kristin, Kosthold&Trening. 

  #dietter #kosthold #vektnedgang #faktaomvektnedgang #suntkosthold #trening #muskler #vektløfting #healthy #health #slanking #livsstil #livsstilsendringer 

 • 15.03.2016
 • //
 • Kl.08:44
 • //
 • Kosthold
 • //
 • 10 kommentarer
 • Hvorfor er D-vitamin så viktig for oss?

  Har du noen gang tenkt over hvorfor vitamin D er så viktig for kroppen din? Kanskje du har hatt mangel på D-vitamin og dermed kjent på kroppen hva som skjer dersom det lagrene blir tomme? Vitamin D er et essensielt vitamin. Det betyr at kroppen ikke kan lage det selv uten påvirkning utenfra. Som de aller fleste vet er solen den beste kilden til vitamin D. Visste du forresten at det ikke er uansett når på dagen du soler deg - om du skal få utbytte av strålene? 

  Det er nemlig slik at om du skal få fullt utbytte av UVB strålene fra solen, så må du sole deg midt på dagen. Det er ingen vits å sole seg tidlig på morgenen eller sent på ettermiddagen; da vil du ikke få tilført de viktigste strålene. 

  Du vil ikke bli solbrent om du følger nøye med når huden din begynner å bli god og varm; da avslutter du. Ethvert menneske har sin egen hud type, så det beste er at du selv følger med når du føler at du har fått nok sol - før du blir solbrent. Solkrem stopper UVB strålene fra å trekke inn i huden. 


   

  Men hva gjør du når vinteren kommer og med den - mindre sol? Det beste du kan gjøre er å teste D-vitamin status første gang på høsten. Det er en enkel blodprøve du tar hos legen. Denne vil gi svar på om lagrene dine er optimale. Så kan du ta en ny blodprøve rundt januar - februar. Da vil du få svar på om lagrene fortsatt er optimale, eller om du bør ta tilskudd om vinteren. Er lagrene lave er det et tegn på at du ikke får i deg nok D-vitamin i vinter halvåret. Legen din vil uansett informere deg om dette. 

  Selv tar jeg tilskudd hele vinteren for å være på den sikre siden. Du vil ikke ta skade av å ta tilskudd selv om du ikke har testet lagrene dine. 

  Det er pr. idag en "epidemi" av D-vitamin mangel i vesten. Svært mange er trøtte, slitne og har lite energi - uten å vite at det egentlig er D-vitamin de mangler. Man kan til og med bli deprimert. Hva er så symptomene på D-vitamin mangel? Her er noen;

  • Svekket immunsystem (mye forkjølelse, regelmessige hoster etc.)
  • Utmattelse
  • Smerter i ledd, skjelett og muskler
  • Depresjonssymptomer
  • Hodepine eller migrene

  Som du ser kan det påvirke kroppen din svært negativt om ikke får i deg nok av dette viktige vitaminet. Av egen erfaring så vet jeg at det første du vil merke om lagrene er tomme er at energinivået ditt blir lavt. Du vil være mye trøtt og ha liten utholdenhet. Når det utvikler seg til større mangel så vil du kunne få symptomer på depresjon. Det er da det haster å få testet ut om du trenger tilskudd. Symptomene på depresjon vil nemlig forsvinne når lagrene fylles opp! 


   

  Bildet over er meget illustrerende på hvordan du selv kan teste ut om du får i deg nok D-vitamin fra solen. Eller for å si det med andre ord; om solen står høyt nok på himmelen til at strålene fra UVB er optimale.

  Trenger du tilskudd av D-vitamin så kan du bestille HER. Du betaler kun 79,- for de to første månedene. Jeg tar selv tilskudd av D-vitamin, og anbefaler virkelig LECTINECT

  Ann-Kristin 

   

  #D-vitamin #vitaminer #kosttilskudd #helse #slapphet #forkjølelse #sol #vinter 

   

 • 09.11.2015
 • //
 • Kl.09:54
 • //
 • Kosthold
 • //
 • 0 kommentarer
 • Hva er Mindful Eating?

   

  Mindful Eating handler om å bevisstgjøre forholdet vårt til mat og alt som påvirker vår måte å spise på. Målet er at hver gang du spiser skal du være bevisst på hvorfor du spiser, hva du spiser og hvordan du spiser det. En bevisst måte å spise på hjelper deg til å endre uønskede måter å spise på, men også til å bli mer bevisst når du spiser og lære deg å virkelig nyte den maten som du velger å spise.

  Du flytter fokuset fra hva du skal spise til hvorfor du spiser. Det finnes ingen regler for hva du ikke kan spise, men i stedet kommer du til å trene på å lytte til kroppens signaler og lytte til hva den trenger. Gjennom dette kan du ta en naturlig kontroll over spisingen.
  Mindful Eating er en kombinasjon av kognitiv atferdsterapi og mindfulness.

     Kognitiv atferdsterapi er en forskningsbasert behandlingsmetode der du arbeider med å forandre tanker, følelser og atferd som ikke er velfungerende.
  Mindfulness er utviklet av professor Jon Kabat-Zinn og han beskriver mindfulness slik: "Mindfulness er å være bevisst nærværende i nået, uten å vurdere eller dømme det vi opplever. Mindfulness handler om å se det som er. Mindfulness erstatter fornektelse og forvrengning med klarhet og aksept, noe som leder til visdom og bedre valg."

  Det er bl.a fokus på;
  - Hvorfor spiser du mer enn du egentlig vil?
  - Hva er det suget etter søtsaker eller annet egentlig prøver å fortelle deg?
  - Hvorfor klarer du ikke slutte å godhelse #kostholdsveileder "småspise?
  - Hvorfor spiser du når du er alene eller når du er sammen med venner?
  - Hvorfor spiser du når du er lei deg, sint eller glad?

   

  Gjennom Mindful Eating vil du oppnå en kropp som er mer sunn og som forblir sunn. Der du og kroppen din er på lag, gjennom en respekt og medfølelse for deg selv og kroppen din.

  Les mer om Mindful Eating HER

  #mindfulleating #mindfullness #avkobling #avstressing #stresset #mat #kosthold #helse #suntkosthold #sunnmat #kostholdsveileder 

 • 01.11.2015
 • //
 • Kl.18:30
 • //
 • Kosthold
 • //
 • 2 kommentarer
 • Mat og følelser. Trøstespiser du?

  Har du noen gang tenkt over at mat og følelser henger tett sammen? Vi bruker mat når vi skal feire noe, er glade eller bare kose oss - og vi bruker mat når vi er trist og lei. Hvorfor er det slik? 

  Hvis du har problemer med å håndtere følelsesmessige anliggender, kan det gi seg utslag i sult. Det betyr at noen mennesker regulerer mange av sine følelser ved å spise. Følelser som; sorg, sinne, glede, sjalusi osv lar seg ikke håndtere på en psykologisk måte, men omformes til "sult" i magen. 

  Hvis man har vokst opp i et miljø med lite toleranse for sterke følelser eller emosjonelt ubehag, kan det hende at det er gjennom spising man regulerer sin indre følelsesmessige verden, og konsekvensene kan være meget skadelige. 

    

   

                                                                                                                  Hva gjør jeg?

  En viktig vei ut av et destruktivt spisemønster handler om å erkjenne for seg selv hvilken funksjon maten har. Når man ser at mat er en flukt fra sitt indre liv, det er da man kan begynne å endre sine vaner. Det er vanskelig! De fleste som trøstespiser ønsker ikke å kjenne på sine indre "demoner". Men skal du klare å bryte det negative mønsteret så  du kjenne på ditt indre følelsesliv. 

  Du må rett og slett innse for deg selv at du bruker maten destruktivt. Du skader deg selv og kroppen din. Bevisst eller aller helst; ubevisst! 

  Akkurat det kan være tungt å ta innover seg. Jeg hadde en sjokkartet opplevelse den dagen jeg innså at jeg hadde vært selvdestruktiv i mange år. Det var tungt å erkjenne, det må jeg innrømme.

   

  Den "indre psykologiske sulten" skiller seg fra fysiologisk sult på flere områder;

  * Overspising kommer plutselig, snarere enn å bygge seg opp slik fysisk sult gjør. 

  * Man hungrer gjerne etter en bestemt type mat. 

  * Den "indre sulten" må tilfredsstilles umiddelbart

  * Den kan oppstå selv om personen i utgangspunktet er mett.

  * Trøstespising etterfølges gjerne av skyldfølelse.

   

  Hvordan unngår du å trøstespise?

  * Ved å lære deg å gjenkjenne ekte, fysisk sult til forskjell fra "psykisk sult". 

  * Opprette en mat-dagbok for å kartlegge mønstre og skape mer bevissthet rundt eget kosthold. Overspising kjennetegnes av impulsivitet og mangel på ettertenksomhet, noe en mer systematisk bevissthet rundt maten kan avverge.

  * Planlegging kan erstatte trøstespising.

  * Lære seg såkalt "mindful" spising. Ikke spise foran tv eller i en "ubevisst modus".

  * Vær oppmerksom på egne matvalg. Bli kvitt de usunne varene.

  * Spis sunn snacks som et substitutt gjennom dagen.

   

                                                                                         Ønsker du oppfølgning eller har spørsmål til innlegget er du velkommen til å kontakte meg på e-post: 

  ann.foss.skog@gmail.com eller kontakte meg via Facebook siden min. (Se sidemenyen)

   

 • 01.11.2015
 • //
 • Kl.16:32
 • //
 • Kosthold
 • //
 • 11 kommentarer
 • Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no