hits
Ann-Kristin

About

Contact

Follow me

Categories

Archives

Search

Annonse Annonse Annonse

MATHJELPEN FOR FORELDRE

Alt mulig man finner når man rydder...

... som boken; "Mathjelpen for foreldre". Noe så genialt, hva?! Siden jeg er selvoppnevnt boknerd og har dusinvis av bøker - så hadde jeg glemt av at jeg hadde den boken. Før jeg igår ryddet skrivebordet mitt og den tilfeldigvis ramlet frem:) Tenkte jeg kunne dele noen av oppskriftene i boken med dere lesere. Barn og kosthold er spennende - men kan være fryktelig krevende. Spesielt om de håpefulle er småspiste og/eller ikke liker noe av det de blir servert av sine mer eller mindre fortvilte foreldre.

 

En viktig ingrediens for at barn skal synes maten er god er at de har vært med på å lage den selv. Involver barna i hele prosessen. Da føler de eierskap til måltidet og blir mer interessert både i matlagingen og spisingen. 

* La barna være med på å velge oppskrifter og skrive handlelister

* Ta dem med i butikken, la dem plukke ut de fineste gulrøttene eller finne eplet som lukter best. 

* La dem skjære, røre og smake underveis. Pass på at de skjærer vekk fra egne fingrer, men gi dem rom for å prøve seg frem undeveis.

* Litt rot, søl og prøving og feiling hører med. Det lærer man av. 

* Bruk godt utstyr - ingenting er farligere enn en sløv kniv. 

 

Barn er nysgjerrige på det de skal spise, og lysten til å smake på mat øker jo mer de vet om maten. Maten blir mer verdifull når de vet hvor den kommer fra. 

* Kjøp helst mat som ser ut som mat; grønnsaker, fisk og kjøtt. La barna være med på å vaske poteter og å sløye fisk.

* Dyrk litt selv, om det så "bare" er spirer (spirer er svært næringsrike!) At et lite frø kan spire og gro til mat vi kan spise, er et under som alle bør få oppleve. Å følge denne prosessen gir et lite innblikk i naturens økologiske sammenhenger.

* Prøv dere som sankere. Plukk sopp eller blåbær om høsten (sopp bør kun plukkes av mennesker som har god erfaring og kunnskap om matsopp.) Eller ta dere en runde i nabolaget om våren og se etter nesler eller vassarve til salaten. Da setter barna også mer pris på grønnsakene dere kjøper i butikken. 

 

Måltidet handler ikke bare om å spise. Det handler også om å være sammen.

* La barna dekke på og pynte bordet.

* Ta dere tid til å spise. 

* Bordmanerer er viktig. La andre snakke ferdig, ikke snakk med mat i munnen. Send maten pent rundt.

* Alle barna selv forsyne seg eller spørre om å bli forsynt. 

* Alle bør smake på all maten, men det kan virke mot sin hensikt og tvinge noen til å spise opp. 

 

                                                      OPPSKRIFTER

HAVREGRØT (4 pers)

3 dl store havregryn

7 dl vann

1/4 ts salt

2 dl friske bær, f.eks blåbær eller bringebær.

Flytende honning er ypperlig å ha på havregrøten.

Bruker du 3 minutter på å blande grøten om kvelden, sparer du litt tid om morgenen siden grøten koker fortere. Tiden i bløt gjør også at næringsstoffene, særlig jern, blir mye lettere tilgjengelig for kroppen. Er du glad i melk i grøten, har du den i når du koker grøten om morgenen. Bær frisker op, gir masse antioksidanter og hjelper deg å våkne.

Fremgangsmåte; Rør sammen havegrynene og vannet i en liten gryte kvelden før du skal spise grøten. Ha på logg og la grøten stå på kjøkkenbenken til neste morgen. Ha i saltet, kok opp grøten og la den koke i ca. 1 minutt. Spe med litt melk om du vil. Fordel grøten i skåler og ha på bær og honning. 

 

SMOOTHIE (Gul solskinns smoothie) Til ca 4 dl.

1 mango

1 banan

2 ss havregryn

Appelsinjuice til ønsket konsistens.

En frisk smoothie full av frukt og bær er oppkvikkende om morgenen. Kjør den til det ikke er klumper igjen. Gjør du ikke det blir det en "lumpy", ikke en smoothie.

TIPS; Frys ned bringebærsmoothie i små former. Stikk i en ispinne og sett i fryseren. Så får du deilige hjemmelagde bringebæris.)

 

HJEMMELAGET KNEKKEBRØD (Til to stekebrett)

1 dl havregryn

1 dl fint rugmel

1 dl solsikkekjerner

1 dl sesamfrø

1 1/2 dl kruskakli

1/2 dl gresskarkjerner

1/2 dl linfrø

1/2 - 1 ts salt

5 dl vann

Dette knekkebrødet kan du ha i matpakken, med på tur eller ha som snacks hjemme. 

Forvarm ovnen til 150 grader. Gjør klar stekeplater med bakepapir. Bland alle ingrediensene godt i en stor bolle, og la røren stå og svelle i 20 - 30 minutter med plastfloie eller et kjøkkenhåndkle over. Fordel røren på de bakepapirkledde stekeplatene. Legg et annet bakepapir oppå røren, og press røren jevn med hånden. Stek i 40 - 60 minutter. Har du varmluftsovn kan du steke begge brettene samtidig. Halvveis i stekingen kan du ta brettene ut av ovnen, fjerne det øverste bakepapiret og risse ruter i røren med et pizzahjul eller en kniv. Da blir det lettere å bryte opp knekkebrødene når de er ferdige. Knekkebrødene er ferdige når de er helt tørre. Sjekk ved å trykke på dem med pekefingeren. Legg de ferdige knekkebrødene til avkjøling på en rist.                                                                

                                                                            

                                             Hilsen Ann-Kristin, Kosthold & Trening. 

 • 27.03.2016
 • //
 • Kl.09:25
 • //
 • Kosthold
 • //
 • 0 kommentarer
 • Utbrent?

  Jeg har nettopp lest i dagens papirutgave av VG, og ble sittende å reflektere over hvorfor flere og flere nordmenn kjører på helt til kroppen sier stopp? Hva er grunnen til at vi mennesker blir utbrent? Hva vil det si å være utbrent? Når du er utbrent så har du kjørt kroppen på for høyt gir for lenge. Eller du har gasset for mye på for lavt gir. Uansett hvilket gir du kjører på for lenge, så vil kroppen si ifra når den ikke gidder hardkjøret mer. Det stopper opp. Så hva skjer egentlig når du blir utbrent? 

  Utbrenthet defineres ofte som en langvarig arbeidsrelatert stressreaksjon, som vanligvis gir både psykiske og fysiske plager. I mange tilfeller er dette resultatet av en prosess som har pågått i flere år, og som vanligvis begynner med tretthet, spenningstilstander og muskelsmerter. Utbrenthet er en normal reaksjon på stress, og ikke en egen diagnose. Det finnes ingen klar definisjon på hva utbrenthet er. Derfor er det heller ikke mulig å si noe om hvor vanlig det er.

  Typiske symptomer er en følelse av å være emosjonelt utslitt, overbelastet, tappet for energi, trøtt og deprimert. Utbrenthet fører også til reduserte prestasjoner, og det kan påvirke hverdagsaktiviteten hjemme.

  Personlig så mener jeg at det er nærliggende å tro at utbrenthet bunner i en ubalanse mellom krav fra omverden - og det du faktisk er i stand til å yte. Alt skal være så fint, flott og perfekt. Spesielt etter det ble vanlig med sosiale media. Interiøret skal være perfekt, huset er ryddig og rent uken igjennom, maten er lagd etter alle kunstens regler, lykkelige familier sees på bilde etter bilde som blir lagt ut på facebook, Instagram eller hvor det måtte være, søsken krangler aldri og er perlevenner (...) Kjærester/samboere/ektepar krangler ihvertfall aldri og er nyforelsket 24/7. Ser dere sammen med meg at det er noe som er riv ruskende galt i dette "perfekte bildet"?

  Selvfølgelig krangler søsken. Og det så busta fyker! De hyler og skriker, kaller hverandre, lugger og slår. Selv om de er venner innimellom (TIPS; ha mobilen klar til å knipse bilde - når de fremstår som bestevenner), så er det ærlig talt mer unntaket enn regelen.

                                      

  At det ser ut som en tornado har romstert inne i huset er vel noe de fleste opplever fra tid til annen (les; daglig?) - skittentøyskurven er blitt til 3 skittentøyskurver, klærne som allerede er rene ligger i en haug i stua - på kjøkkenet og på soverommet. Skittenkopper står pent spredt utover i stua, på kjøkkenet - og på soverommet. (Ta KUN bilde av kjøkkenet når du har stablet oppvaskmaskinen proppfull av inngrodde skittenkopper. Dette må for all del ikke komme med på bildene dine.) Ta IKKE bilde av soverommet ditt før du har redd opp sengene og har lagt på ditt fineste sengeteppe (som forøvrig ble kjøpt på salg på KID samme ettermiddag. Fordi du vet at du skal knipse bilde av soverommet ditt samme dag.)

  Gulvteppene ligger på halv åtte i hele huset etter at arvingene og katten - evnt hunden eller kaninen - har spølt igjennom huset. (Husk et smilende bilde av deg og den morderiske katten din mens den klorer seg gjennom klærne dine i et forsøk på å komme seg løs.)

  Det ligger uidentifiserbart materiale på gulvet som du tråkker i, og du må bytte sokker for x-antall gang den dagen. (TIPS; ha mobilen klar slik at du kan knipse bilde med det samme du har vasket og shinet huset. Husk, det må knipses umiddelbart når du er ferdig.) 

  Husk bilde neste gang du er på restaurant - og glem for alle del ikke å fremheve at maten er laget av undertegnede (les; deg.)

  Som ikke det er nok så skal du flexe muskler og ha treningsklær etter siste mote (joda, jeg vet hva bloggen min er bygget på - men kjære deg, det finnes da grenser.) Du skal være den perfekte ansatte, sjef, forelder, venn, datter, sønn, mor, far, kone, ektemann, samboer, kjæreste, partner, elsker, elskerinne.. og slik fortsetter det i det uendelige. 

                                             

  Er det rart mennesker blir utbrent? (Når det er sagt; trening hjelper..) 

  Hilsen Ann-Kristin, Kosthold & Trening. 

 • 25.03.2016
 • //
 • Kl.23:24
 • //
 • Helse
 • //
 • 2 kommentarer
 • Noen som kjenner til begrepet PMS?

   Irritabel? Forbannet? Du klenger deg inntil kjæresten din i ene øyeblikket.. i neste øyeblikk tåler du ikke at han så mye som ser på deg. Du går amokk i skapene på kjøkkenet på leting etter potetgull, og om du ikke finner noe så røsker du med deg bilnøklene og slår alle fartsgrenser for så å småløpe inn på nærbutikken etter den største potetgullposen du finner? Helst med mest mulig krydder og smak. (Forøvrig så spiser du ALDRI potetgull ellers.) Forresten så kunne du kjørt milevis for å få tak i akkurat det potetgullet. 

  Mens du er på butikken så hamstrer du sjokolade i bøttesvis (det er jo kommet så mange nye utgaver av sorten, du bare MÅ prøvesmake èn). Eller flere. 200gr plater må sies. Du venter ikke til du kommer hjem fremfor tven med en god film før du åpner herlighetene - å neida, her er alt spist opp før du kommer halvveis hjem. Det eneste du nå står igjen med er tomme papir rundt i bilen, kvalme og dårlig samvittighet for alle kaloriene du klarte å presse i deg. Forresten så kjøpte du en pakke Oreokjeks med deilig vaniljefyll samtidig. I løpet av dagen så er den også historie. Det virker som uansett hvor mye du spiser så vil ikke behovet for søtt og/eller salt gi seg. Som om ikke det var nok; du føles som en trykkoker samtidig som du hakker tenner. Du kaldsvetter med andre ord. 

  Det virker som alle kiloene du har brukt 2 - 3 år på å bli kvitt - legger seg på sidebeina igjen i løpet av få dager. Du har iallefall vannøkning i kroppen så det omtrent skvulper når du går. 

  Du som er så flink å trene og spise sunt ellers, blir rett og slett et kalorimonster! Du har lyst å le og gråte om hverandre, og synes at verden generelt er et latterlig sted. Selv kaktusen på bordet virker som den har piggene rettet mot deg. Hva kan det være? Jo, det kan jeg fortelle deg kjære leser.. om du tilhører hunkjønnene på denne jord, så er du sannsynligvis rammet av den lite trivelige tilstanden som på moderne norsk heter; Premenstruelt syndrom. Altså PMS. Slik som undertegnete er hver mnd fra 1 - 2 uker før menstruasjonen kommer. Hyggelig. (Sa jeg hyggelig?!) PMS er hormoner på villspor. Velkommen i de forvirrede hormoners klubb. Gratis medlemskap. 

  NEI! PSM er ikke hyggelig. Det er fryktelig slitsomt. Det eneste som demper symptomene i en viss grad er TRENING. Men da må du trene jevnt og helst intensivt hver dag. Opptil flere ganger for dagen. Det finnes ingen annen behandling for tilstanden. Så da er det bare å lete frem løpeskoene da... 

   

                                                                    
   

  Hilsen Ann-Kristin, Kosthold & Trening.  

 • 24.03.2016
 • //
 • Kl.17:54
 • //
 • Helse
 • //
 • 4 kommentarer
 • 50 TING Å BLOGGE OM.

  Sliter du med det samme som meg? Du aner ikke hva du skal blogge om? Mens toppbloggerne får tusenvis av følgere bare de legger ut et innlegg hvor de mener det ene og det andre - om den ene og den andre, så må vi andre skrive side opp og side ned. Dag ut og dag inn. Uten å få en eneste leser. Man blir lei og ønsker bloggen din peppern gror. Iallefall går du tom for ideèr. Kanskje disse tipsene kan hjelpe deg litt på vei:)

   

  50 TING Å BLOGGE OM;

  1. Noe som har skjedd i livet ditt og som har endret deg for alltid. 
  2. Den verste filmen du noen gang har sett - og hvorfor.
  3. Favorittoppskriften din, selv om du er den verste kokken i verden. Noen ganger er det en kunst å lage et lekkert ostesmørbrød. Bruk fantasien.
  4. En dag da alt gikk galt. 
  5. En stor løgn du måtte ty til engang - og slapp unna med. 
  6. Det vanskeligste du noen gang har vært gjennom.
  7. 9 ting du bare ikke kan håndtere (grove ting som stygge tær etc etc)
  8. Dagen din i bilder (ta et bilde hver time fra du våkner til du sovner). 
  9. Ditt pinligste øyeblikk. Vi har alle opplevd det. 
  10. Et brev til ditt 16 år gamle selv. Hvilke råd ville du gitt?
  11. Ditt kjendis middagsselskap. Hvem ville du invitere?
  12. Et DIY innlegg på noe du ikke har en eneste snøring om. 
  13. Ditt første kyss. Ikke hopp over lekre detaljer. 
  14. Den dagen du begynte å blogge. Hva tenkte du på?
  15. Den vanskeligste avgjørelsen du noensinne har tatt. Skriv fra hjertet.
  16. 5 ting du ønsker du hadde gjort annerledes. 
  17. Et brev til et familiemedlem, slekt eller en venn. 
  18. Ting du ønsker å gjøre før du dør. 
  19. Det siste som fikk deg til å gråte.
  20. Ditt tidligste barndomsminne.
  21. Ting som virkelig irriterer deg. Og da mener jeg VIRKELIG irriterer deg.
  22. Den verste bursdagen noensinne. Trenger ikke være din egen altså. 
  23. Hva Facebook statusen din vil være i 2020. 
  24. Hva du er avhengig av, og hvorfor.
  25. Alle har vi vært hodestups forelsket i en rockestjerne/skuespiller. Hvem var din flamme? 
  26. Skriv et DIY på noe du faktisk kan. 
  27. Ha et intervju med deg selv. Still spørsmål - og svar. Igjen; bruk fantasien. 
  28. Den gangen du møtte en kjendis. 
  29. Mote: Dine topp 5 favoritt vesker/kjoler/utseende/frisyre/sko akkurat nå. 
  30. Hva du har lært om livet så langt.
  31. Brain dump. Hva tenker du på akkurat nå?
  32. Noe du har tapt. Et veddemål? 
  33. Dårlige vaner. Del dine dårlige vaner og hvorfor du ikke er villig til å gi dem opp. Noen gang. 
  34. Hvem du tror du er, sammenlignet med hvem du egentlig er.
  35. Hvis du bare hadde en dag igjen å leve, hvordan du vil bruke den?
  36. Skriv om favorittserien din.
  37. En guide til byen du bor i. Eller bygda noen mil utenfor byen. 
  38. Hva du vil bli når du blir stor (Jada, du har fremdeles god tid..)
  39. Noe du fant engang. Lommebok med penger?
  40. Steder du ønsker å reise til, og hvorfor. 
  41. Et svar på et populært blogginnlegg skrevet av noen andre - en debattartikkel der du tar på deg sinnabuksene.
  42. Skriv en anmeldelse på noe. En ny matrett, en bok du nettopp har lest, en App etc.
  43. Finn ditt mest populære blogginnlegg og lag en innleggsserie (DEL 1, DEL 2 osv), eller en oppdatèr innlegget. 
  44. Bilder før/etter du pusset opp en gammel kommode el.l
  45. Om du hadde all verdens penger - hva ville du gjort? 
  46. ​​Skriv et innlegg der du spør om råd i en vanskelig sak. Folk elsker å gi råd. 
  47. Del ditt favoritt rom i huset, og hvorfor du liker det.
  48. Topp 5: Del et innlegg med topp 5 blogger du bare ikke kan få nok av. 
  49. Del en hemmelighet du aldri har fortalt noen. Inntil nå. 
  50. Skriv en liste på ting folk kan blogge om. Slik som jeg har gjort her. 

  Lykke til! 

  #blogg #blogginnlegg #tingåskriveompåbloggen #tipstilblogginnlegg 

 • 18.03.2016
 • //
 • Kl.18:46
 • //
 • Hverdagen min
 • //
 • 10 kommentarer
 • 10 FAKTA OM DIETTER.

  Når det gjelder vekttap så finnes det råd fra eksperter hvor enn du snur og vender deg. Men hva er egentlig sant - og hva er usant om disse diettene? Jeg har her tatt for meg et lite utvalg "sannheter":

   

  1. Salater er det beste og sunneste alternativet.

  Riktig. Men - salat er ikke enbetydende med sunt. Selv om salater i seg selv er et bra valg til lunsj, så kan enkelte salater være fullpakket av fett. Spesielt hvis du har på mengder med nøtter, ost , dressing & avokado. Nå er nøtter og avokado meget gode alternativ - men alt med måte.

  En cæsarsalat med kylling har 22 gram fett - sammenlignet med en gresk salat med kylling - som har 15 gram fett. Dette er greit å ha i bakhodet neste gang du planlegger å kjøpe eller lage deg en salat. Og husk; du trenger ikke dressing på salaten. Om du ikke klarer å spise salat uten dressing - så lag din egen sunne dressing, eller bruke ekte rømme. Rømme påvirker ikke blodsukkeret og er et utmerket alternativ. 

   

  2. Nøtter er fetende. 

  Feil. En håndfull mandler om dagen kan hjelpe deg med vektnedgangen, øke metabolismen og gi deg lavere kolesterol. Rå nøtter inneholder hjerte-sunt enumettet fett. De er proteinrike og vil gjøre at du føler deg mett lengre.

   

  3. Lite fett er alltid best.

  Feil. Pass dere for mat som inneholder lite fett eller er fettfri. De inneholder lite fett - men mange av de samme matvarene er fullpakket med sukker. Derfor har de ofte like mange kalorier som en versjon med fett. Yoghurt-is kan være en virkelig kaloribombe. Noen iser inneholder lite fett men masse sukker. Husk også at "bakt - ikke stekt" ikke nødvendigvis betyr lite fett. 

  99% av fettfrie søtsaker er spekket med kalorier.

  Tips: Les etikettene nøye. Det er ikke nok å bare kontrollere fettinnholdet - men kontrollèr også kalorier pr 100gr. Såvel som sukker og salt nivåer. 

   

  4. Grønn te er ikke bra for deg.

  Feil. En studie publisert i American Journal of Clinical Nutrition konkluderte med at daglig inntak av grønn te reduserer kroppsfettet og bidrar til å senke kolesterolet. Det er bevist at grønn te hjelper på søthunger og bidrar til å regulere appetitten. Den hjelper til å øke metabolismen - men også til å nøytralisere smaksløkene og dempe søthungeren. 

  Tips: Får du plutselig søthunger, så ta deg en kopp med den grønne drikken. 


   

  5. Karbohydrater er bra for deg - uansett på døgnet. 

  Feil. Å utelukke brød og pasta helt fra kostholdet anbefales ikke - men et begrenset karbohydratinntak på kvelden vil hjelpe deg å gå ned i vekt. Å begrense karbohydratinntaket om kvelden er effektivt. 

  Tips: Den beste tiden i døgnet for karbohydratinntak er frokost. Dette fordi det gir deg god energi utover dagen. Spis hele korn brød og korn, og unngå bearbeidede karbohydrater som hvitt brød og kjeks.

   

  6. Du bør alltid kutte kraftig ned på karbohydrater i oppstarten av en slankekur.

  Feil. Ekstreme dietter vil hjelpe deg å gå raskt ned i vekt. Men; det er fordi de stort sett består av vann. Eksperter advarer mot en drastisk begrensning av karbohydrater - fordi kroppen raskt vil gå inn i sultmodus, bremse stoffskiftet og hindre vekttap. Dessuten vil du miste muskler.

   

  7. Vektløfting vil føre til at du går opp i vekt - istedenfor ned. 

  Riktig.. og galt. At vektløfting fører til at du går opp i vekt er en stor misforståelse, spesielt blant kvinner. Vekttrening vil ikke bare gjøre deg slankere og forme kroppen din - men jo mer muskelmasse du har - jo mer forbrenner du. Grunnen til at det kan virke som vekten står stille - eller øker - når du trener vekter, er at muskler veier mer enn fett. 

  Derfor er det verdt å merke seg at om du prøver å gå ned i vekt - og vekten øker eller står stille - når du samtidig trener vekter flere ganger i uken, så er det sannsynlig at det er de nye musklene dine som viser seg synlig på badevekten. Og det bør du være stolt av! 

  Tips: I tillegg til cardio så bør du trene vekter et par - tre ganger i uken. 

                                        

  8. Kaffe er ikke bra for deg.

  Det varierer. Om du leser dette mens du drikker en kaffe latte - så fortsett å nyt det! Det er faktisk bra for deg. Flere studier har funnet ut at kaffe er rik på antioksidanter, kan avverge depresjon, forbedre treningen, beskytte mot Parkinsons sykdom, gallestein, diabetes og enkelte krefttyper.

  Tips: Husk at koffein er vanedannende - så du bør drikke det i moderate mengder. Begrens inntaket til en eller to kopper daglig. Dessuten er det ikke alle som tåler koffein. Er du en av disse - så bør du selvfølgelig holde deg helt unna kaffe. 

   

  9. Enkelte matvarer kan forbrenne fett.

  Feil. I motsetning til det flere tror, så er det ingen mat som på magisk vis kan smelte bort fett. Matvarer som f.eks selleri og grapefrukt inneholder lite kalorier - men er likevel ikke helt blottet for dem.

  Tips: Ta med selleri i salater og wokretter. Men; det er ikke nødvendig for å gå ned i vekt. Å spise sunt jevnt over er nøkkelen til å gå ned i vekt. Samt fysisk aktivitet. 

   

  10. Spiser du bananer så vil du gå opp i vekt. 

  Feil.. og riktig. Du må derimot spise mange bananer for å gå opp i vekt. 6 bananer tilsvarer et stykke pizza. En middels stor banan er en utmerket kilde til fiber, magnesium og kalium. Den er fettfri og en stor kilde til vitamin B6 - noe som styrker immunforsvaret og hjelper til i dannelsen av røde blod celler.

  Tips: Kutt opp en banan og ha i frokostblandingen - eller spis en banan som et godt mellommåltid. Unngå banansnop som inneholder både sukker og fett - og er fullpakket av kalorier. 

   

  Hilsen Ann-Kristin, Kosthold&Trening. 

  #dietter #kosthold #vektnedgang #faktaomvektnedgang #suntkosthold #trening #muskler #vektløfting #healthy #health #slanking #livsstil #livsstilsendringer 

 • 15.03.2016
 • //
 • Kl.08:44
 • //
 • Kosthold
 • //
 • 10 kommentarer
 • SMÅGODTKRIG VS FRUKT/GRØNTKRIG

  For det første; media kunne med god samvittighet funnet et annet navn på de evige konkurransene imellom butikkjedene. Krig idag er ikke noe man spøker med (det har det vel aldri vært når jeg tenker meg om). 

  Når jeg så observerte store oppslag om priskrig på smågodt, så var det første jeg tenkte - ingenting. Absolutt ingenting. Fordi jeg vet at jeg ikke har noen glede av å hive innpå med ulike former av sukker og tilsetningsstoffer. Det eneste jeg ender opp med er følelsen av å være "fyllasjuk" dagen derpå (jepp, seriøst) - og mageonde. 

  Men tro ikke at jeg ikke lar meg lure jeg også. Når jeg idag tidlig leste denne 

  http://www.sol.no/helse/2016_03_10_81014_smagodtkrigen-fagfolk-bekymret-for-helsekonsekvensene.html 

  artikkelen, så tenkte jeg dessverre av gammel vane; "Aha! Da kan jeg fylle opp påskeeggene til barna for en rimelig penge.."

  Hvorfor i all verden må man hamstre inn godteri og snop i haugevis til påske? Greit, Kvikk Lunsj er tradisjon - den kutter man ikke ut i nydelig påskesol på fjellet. Men det gjør man sannelig ikke med appelsinen heller.. Så hvorfor ikke kjøre på med litt frukt/grøntkrig mens det fremdeles kriges på høyt nivå imellom butikkjedene?

  Ja, jeg vet at smågodt er snadder. Det er kos. Å sette seg ned med smågodtskålen og en god film etter en lang skitur i påskefjellet - hvem vil ikke det? Barna jubler garantert over at foreldrene hamstrer inn flere kilo med sukker i alle fasonger og smaker - i god tro på at barna vil bli fornøyde og glade for å ha slike flotte foreldre. Evnt gjemmes smågodtet bort til gullungene sover, og mor&far kan ha smågodtparty. Gjerne med et glass brus eller ti til å skylle ned herlighetene med. 

  Misforstå meg rett; du må gjerne spise så mye smågodt du bare vil. Det er ditt valg - ene og alene.

  Men at butikkjedene ikke tenker seg bedre om i forhold til folkehelsen.. det er rett og slett provoserende. Det ender garantert opp med at jeg kjøper mye mer smågodt å fylle opp påskeeggene med enn jeg hadde planlagt på forhånd. Fordi det er billig. Fordi barna liker det og jeg vet at de vil bli hoppende glade. Hilsen supermamma. 

  Ann-Kristin, Kosthold&Trening. 

 • 10.03.2016
 • //
 • Kl.10:13
 • //
 • Hverdagen min
 • //
 • 1 kommentar
 • 11 raske om Kosthold&Trening`s Ann-Kristin

  Jeg ble nominert til Liebster Awards av karimaritas.blogg.no Flott jente og flott blogg! Stikk gjerne innom bloggen hennes. Uansett, jeg ble nominert til å svare på 11 spørsmål hun ønsker at jeg skal svare på. Den utfordringen tar jeg - men jeg velger å ikke nominere videre - da jeg ikke kjenner mine følgere så godt ennå. Det er mulig jeg gjør det på et senere tidspunkt. Men nå over til spørsmålene fra Kari Marita;

   

  1. Hvorfor startet du å blogge?

  - Godt spørsmål. Jeg skulle aldri - aldri - begynne å blogge.. Så feil man kan ta. Jeg begynte å vurdere blogging etter jeg gikk ned i vekt og fikk et sunnere og bedre liv. Helsen ble fantastisk mye bedre - og jeg kjente et behov for å dele mine erfaringer med mennesker i samme situasjon som jeg var i. Derfor opprettet jeg Kosthold&Trening. Har ikke angret et sekund siden. 

  2. Favoritt klesbutikk?

  - Stormberg. De har treningsklær av god kvalitet + at de har lekre farger. Stormberg har i tillegg gode og bevegelige barneklær.

  3. Kjole eller skjørt?

  Alt etter humør. Er like glad i begge deler - men foretrekker muligens skjørt. 

  4. Favorittfilm?

  Det er så mange. Umulig å velge. Dirty Dancing? 

  5. Hva er det viktigste du har lært i livet?

  - Jo, det skal jeg fortelle dere. Det viktigste jeg har lært i livet er at man klarer det meste man setter seg som mål. Enkelte ting tar bare litt lengre tid - men man klarer det om man sier til seg selv "Dette skal jeg klare!" - Istedenfor å mantre på "Dette klarer jeg aldri.." Kroppen og sinnet vårt er bygd opp på den måten at den følger tankene våre. Det andre jeg har lært er at utdannelse er viktig. 

  6. Hva er det gøyeste du har opplevd?

  - Når jeg fikk personlig hilsen fra favorittvokalisten min? 

  7. Et av de største målene du har i livet?

  - Å vise at jeg kan og at jeg duger. Jeg - som alle andre - fortjener en sjanse til å vise at jeg kan endre livet mitt til det bedre. Og bli der. 

  8. Hvilke egenskaper bør en god venn ha?

  - En god venn er der for meg i gode og onde dager. Om de onde dagene blir for vanskelig å takle, så bør min venn kunne si det til meg uten at jeg blir sur og grinete. Vi respekterer hverandre og vet at vi alltid vil være venner - uansett hva som måtte skje. Vi kan ha perioder der vi ikke har så mye kontakt - men finner alltid tilbake til hverandre. 

  9. Favoritt reise mål?

  - London. 

  10. PC eller Mac?

  - Aldri hatt mac, så det kan jeg ikke uttale meg om. Men pc funker bra det. 

  11. Dine fem favoritt instagram kontoer?

  - Aner ikke. Har ingen favoritter. 

   

 • 08.03.2016
 • //
 • Kl.07:29
 • //
 • Hverdagen min
 • //
 • 1 kommentar
 • PLANLEGGER DU ELLER ER DU IMPULSIV?

  Og da spesielt med tanke på trening; trener du impulsivt eller liker du å planlegge hvilke dager du skal trene? Planlegger du hvordan du skal trene/hvilke aktiviteter osv? Jeg personlig planlegger sjelden når jeg skal trene. Jeg trener når kropp&sinn gir meg beskjed om at "Nå, Ann-Kristin - nå kan du trene.." Det kan være tidlig om morgenen (slik som idag). Jeg hadde glemt noe viktig slik at jeg måtte ut å gå idag tidlig. Det var virkelig ikke planlagt - men endte med skikkelig hardtrening:) Det er slik jeg liker det. Det kan også være midt på dagen mens jeg rydder og vasker på kjøkkenet, og det kommer en fengende låt på radioen.. plutselig så har jeg trent kondisjon i 30 min+. 

  Før jeg ble alene med barna så trente jeg alltid på kvelden. Men siden det er vanskeligere å gjennomføre nå, så trener jeg når jeg får lyst. Det har ingenting å si når på døgnet du trener - det viktigste er at du kommer deg i bevegelse. Følelsen man sitter igjen med etter endt trening kan ikke beskrives - den bare må oppleves. 

  Jeg har slitt en del med virus denne sesongen - så motivasjonen har ikke vært den beste. Derfor var det utrolig deilig å kjenne ekte treningsglede idag:) Det var pur glede. Fantastisk! Det er en type glede jeg kun kjenner når jeg trener og er fysisk aktiv.

  Derfor har jeg nå mye bedre forståelse for hvorfor leger osv alltid sier "Fysisk aktivitet er veldig bra om man lider av depresjon". Den gleden man føler når man virkelig får til å trene og føler at man har trent bra - den følelsen kan ingen piller erstatte.

  BEVEG PÅ KROPPEN DIN! KOM DEG UT I FRISK LUFT. NYT NATUREN OG MENNESKENE RUNDT DEG. KOS DEG MED LIVET HER OG NÅ - OG KJENN AT DU LEVER! 

  Den følelsen som treningen gir deg - den sitter som regel i flere timer etter du er ferdig å trene. Merk; Du MÅ trene så pulsen øker og du må slite litt både med pusten og stive bein/armer/rygg. 

  I en begynnelsesfase er det helt greit å starte med å i det hele tatt komme seg over dørstokken. Bare dèt er en seier for mange. Men etterhvert som du blir litt varmere i gamet - så er det lurt å øke tempoet litt, så du virkelig kjenner at du har brukt kroppen. På den måten vil du kjenne det senere. I form av et lystigere sinn og bedre humør. Ingenting er vel bedre enn det?

                                                    

  Hilsen Ann-Kristin, Kosthold&Trening. 

 • 01.03.2016
 • //
 • Kl.09:40
 • //
 • Trening
 • //
 • 2 kommentarer
 • Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no