hits
Ann-Kristin

About

Contact

Follow me

Categories

Archives

Search

Annonse Annonse Annonse

Alene i villmarken?

Er det noen av dere som følger med på serien "Alene"? Den går hver tirsdag på Tv2 Zebra. Fantastisk serie så langt! Serien omhandler 10 personer som blir sluppet ut i villmarken - nærmere bestemt Altavannet i Troms (samme fylke som jeg bor i faktisk). De får kun med seg nødvendig utstyr, som; kamera, øks, sovepose, klær osv. Tannbørste får de ikke ha med seg (...) Så er det om å gjøre å være den som holder ut lengst i villmarken. De har ikke noen form for kontakt med de andre deltakerne eller med tv-teamet. De skal ordne seg med mat selv i form av fisk, bær og ellers det som skogen kan by på av herligheter. De har ikke lov til å jakte. 

Er det ikke rart hvordan det er når man ser et menneske for første gang? Dvs førsteinntrykket. Det kan være så riv ruskende feil at jeg enkelte ganger blir flau over meg selv i etterkant. Hvordan kunne jeg ta så feil liksom? Akkurat det skjedde når jeg fikk se deltakerne i "Alene". Jeg merket etterpå at jeg raskt gjorde meg opp en mening om hvem som ville holde ut lengst alene der ute i "ingenmannsland". Jeg kunne ikke tatt mer feil. Vel var de alle vant til friluftsliv og godt kjent med hvordan det fungerer ute i villmarken, men likevel tok jeg så grundig feil. Vi mennesker bør være forsiktig å dømme andre mennesker basert på førsteinntrykk. 

Uansett så blir det kjempespennende å følge deltakerne videre. Jeg håper Maren blir ei stund! At hun kan vise at vi jenter er gode for mer enn å stå fremfor speilet og sminke oss i timesvis og nekte å gå utfor døren før alt sitter perfekt. Eller at jenter kan være ekstremt sultne og gå flere dager/uker uten en ordentlig dusj. Med fare for å kaste virtuell bensin på bålet, så tror jeg at jenter tåler sult bedre enn menn. På den andre side tror jeg at menn takler bedre å være skitten og lukte gammel truse enn vi jenter gjør.

Det er klart jeg tenker på hvordan jeg ville taklet å bli forlatt alene i villmarken. Ingen mobil, ingen sosial omgang med venner og familie og sist men ikke minst; ingen mat. Bare meg selv - tankene og følelsene mine. For å overleve hadde jeg vært helt avhengig av meg selv og min tillit til meg selv og egne evner. Hadde jeg kjent meg selv godt nok til å vite når jeg hadde fått i meg nok næring? Ville jeg taklet bra å måtte ta standpunkt til tankene og følelsene mine hver eneste dag - uten å kunne "flykte" unna med mobilen eller bloggen, eller noe annet som kunne distansert meg fra mitt rike, indre liv? Bare det å ikke få vasket håret ville blitt en prøvelse. Ikke fordi at skittent hår i seg selv gjør meg noe - men den intense kløen som følger med kan være fryktelig slitsom:-)

Iallefall så anbefaler jeg denne serien til dere som er glad i type Lars Monsen program:-) Legg merke til at blant de 10 deltakerne så er det kun 2 jenter. 

Ann-Kristin.

#helg #høst #friluftsliv #trening #lørdag #blogg 

 • 09.09.2017
 • //
 • Kl.11:48
 • //
 • Trening
 • //
 • 2 kommentarer
 • Jeg har savnet dere!

  Ja, jeg har savnet dere:-) Både dere som var daglig innom bloggen min og de bloggerne jeg selv ofte var innom. Pausen min er over - etter 8 mnd. Det har vært en lang - men nødvendig pause. Jeg tror vi alle i perioder har behov for en pause fra sosiale medier. Det er altfor lett å drømme seg inn i flotte blogger, perfekte hjem og evig lykkelige forhold. Man glemmer at virkeligheten slett ikke er så perfekt og rosenrød som den fremstilles på nettet. Selvfølgelig er det ingen regel uten unntak. Det finnes helt sikkert de menneskene som aldri har opplevd en eneste nedtur, aldri vært syk, aldri slitt med vekten, bare hatt lykkelige forhold og aldri hatt en bad hair day. Selv kjenner jeg ingen. Og godt er det. Jeg synes personlig at det er veldig utmattende med mennesker som kun fremstiller livet sitt som perfekt. Det må være plass til det som ikke er perfekt. Det handler ikke om å være negativ - det handler om å lage seg et realistisk bilde av virkeligheten. Derfor tror jeg alle mennesker har godt av en pause fra sosiale medier fra tid til annen. Uansett, nå er jeg tilbake - og hva jeg velger å blogge om fremover gjenstår å se. Bloggen har fremdeles samme navn og tittel, men det kan bli mer enn bare kosthold & trening. I det lange løp blir det kjedelig å kun lese om mat, kalorier og hvor mange minutter man bør trene pr dag. Selv om helse er det som fremdeles vil ha hovedfokus på bloggen min + en god dose humor.

  Det som er 100% sikkert; dette er og vil aldri bli en rosablogg. For det første er jeg for gammel (...), og for det andre liker jeg ikke rosa;-) Nå er det natt og jeg ser frem til spennede uker og mnd sammen med dere igjen!

                                                                           Klem, Ann-Kristin

                                                                                                                              

 • 08.09.2017
 • //
 • Kl.22:24
 • //
 • Trening
 • //
 • 2 kommentarer
 • Mount Everest fascinerer

  Jeg - som tidligere ikke har brukt så mye som 1 kcal på å ofre hverken fjell eller fjellklatring noen som helst oppmerksomhet - er plutselig helt besatt av Mt. Everest! Hvordan det hele begynte aner jeg ikke, men nå fascinerer det meg mer enn noe annet. Det er et vakkert fjell - med utrolig mye historie. Og ikke minst; lykkelige & tragiske skjebner. Over 200 mennesker, der alle hadde det samme målet for turen - nemlig å nå toppen, har mistet livet på verdens høyeste fjell. Hva er det som får mennesker til å risikere livet for å nå toppen av et fjell? Hva er det som er drivkraften? Er det mestring? Spenning? Følelsen av å stå på verdens tak? Cecilie Skog har besteget både Mt. Everest og K2 (et av verdens farligste fjell å klatre i). Slikt står det respekt av. 


   

  Når man beveger seg i høyder over 2000 moh vil man kunne få symptomer på høydesyke. 

  Høydesyke er økt væskeansamling i hjerne eller lunger som oppstår på grunn av lavt oksygentrykk i store høyder. Hovedsymptomene i startfasen er hodepine eller tung pust.

  Høydesyke kan forekomme ved opphold i høyder over 2000 meter. Faren øker med økende høyde. Ved opphold mellom 2000 - 2500 meter over havet vil ca. 20% få lettere symptomer. Ved høyder over 3000 meter vil over 40% få plager. Typisk ser man denne tilstanden ved for rask oppstigning til slike høyder. Hastigheten på oppstigningen, høyden som nås og høyden hvor en sover, er med og bestemmer risiko. I tillegg er det store individuelle forskjeller når det gjelder risiko for høydesyke.

  Personlig tviler jeg på at jeg ville hatt forutsetninger for å bevege meg i så store høyder. Jeg har sårbare lunger - det vil si det samme som at jeg reagerer svært negativt på temperaturforandringer. På Mt. Everest så kan temperaturen være -20 et sted og noen hundre meter unna så kan det være +20, fordi solen står høyt på himmelen. 

                                                                     HVA KREVES FOR Å BESTIGE MOUNT EVEREST?

  For fotturer er god fysikk en forutsetning. Du må ikke være toppidrettsutøver, og de aller fleste som tar seg god tid kommer opp til Base Camp. Men ikke alle tåler høyden like godt, og det er viktig at du snur tidsnok hvis du føler deg dårlig. For toppturen til Everest er det viktig å være godt trent, men det i seg selv er ingen garanti for at du tåler høyden. De fleste ekspedisjonsledere anbefaler likevel at du prøver å bestige flere fjell med god høyde, før du begir deg ut på en såpass krevende tur som det er å bestige verdens høyeste fjell. Du må ut med ca 500 000 NOK for èn Everest ekspedisjon.

                                                                HVOR LANG TID TAR DET Å BESTIGE MOUNT EVEREST?

  Å klatre opp til toppen av verdens høyeste tak betyr så visst ikke det samme som å vandre noen dager langs billedskjønne snødekte fjellsider. For utrente klatrere varer akklimatiseringsperioden i den vanlige høyden (som i baseleiren er 5100 moh) i noen tilfeller i 30 - 40 dager. I løpet av denne måneden vil du være omgitt av sherpaer og klatrekameratene dine til kroppen din har vent seg til lufttrykket og den tynne luften. Kun da kan du fortsette klatringen. Når det gjelder turistdestinasjoner tar hele klatringen fra ankomsten i Katmandu til du står på verdens høyeste tak omtrent 60 dager. Når alt er klart tar det rundt 7 dager å klatre fra baseleiren til toppen. Deretter tar det omtrent 5 dager ned igjen til baseleiren.  Alle som ønsker å bestige Mt. Everest vil få følge av en eller flere "Sherpa". 

  Sherpa er en folkegruppe som bor i fjellområdene øst i Himalaya, i Nepal, India og Tibet. Sherpa betyr en som kommer østfra «østlending».

  Ordet sherpa blir ofte feilaktig brukt av turister som synonym til fjellfører/guide.

  I Nepal regnes sherpa-folket til himal, som er en fellesbetegnelse for nært beslektede grupper med tibetansk språk og kultur som bor i Himalaya. I Kina er de kjent under navnet Xiaerba. De regnes av den kinesiske regjeringen som tibetanske. Evolusjonen har gjort det slik at sherpaene har tilpasset seg den voldsomme høyden de bor i. De har større hjerte og større lunger enn oss som bor i normale høydemeter over havet.

                                  RUSSEL BRICE  Russel Reginald Brice (født 3. Juli 1952) er fjellklatrer fra New Zealand. Han er også eier/manager av "Himalayan Experience Ltd", et firma som tilbyr ekspedisjoner i store høyder. Russel Brice har besteget Cho Oyo 7 ganger, Himal Chuli og Mt. Everest to ganger, og i 2010 besteg han Manaslu - noe som var hans 14. topptur på fjell over 8000 moh. Du kan sjekke ut hjemmesiden til Himalayan Experience Ltd her http://himalayanexperience.com/ 

  Han har samarbeidet med Purba Thasi (født 1971) i mange år. Purba Thasi er en av sherpaene som har besteget Mt. Everest flest ganger, dvs over 20 ganger. Han bestemte seg - av hensyn til familien - å avslutte klatre karrieren etter jordskjelvet i Nepal, 2015. Jordskjelvet utløste snøskred på Mount Everest - som igjen førte til at 18 mennesker mistet livet. Det hadde da tidligere vært to større ulykker på fjellet, som medførte tap av menneskeliv. En gang i 1996 og neste gang i 2014.

  Det å klatre på verdens tak er i seg selv en ekstremsport. Sjansen er stor for at du vil kunne forfryse fingre og/eller tær. Det er flere eksempler på klatrere som har måttet amputere kroppsdeler som følge av forfrysninger. Høydesyke er et meget vanlig problem blant klatrere i såpass store høyder. Blir du rammet av høydesyke er den beste behandling å komme seg ned i normale høydemeter raskest mulig. Hjerneødem er den absolutt alvorligste utgaven av høydesyke, inkludert vann i lungene. De aller fleste vil kun oppleve lettere svimmelhet, kvalme, nedsatt matlyst osv.

  Og så er det snøblindhet. Du må bruke spesielle solbriller når du bestiger Everest. Visst ikke, så vil du bli snøblind, som er en brannskade på øyet. Det kan du lese mer om her: https://no.wikipedia.org/wiki/Sn%C3%B8blindhet


  Ellers så anbefaler jeg deg å se dokumentaren "Sherpa", om du ønsker å vite mer om hva de gjør og hvor de kommer fra. Du kan se mer her: https://www.youtube.com/watch?v=BIIey35rhEY 

  Det er i tillegg laget film om ulykken på Mount Everest i 1996. Du kan se traileren til filmen her: https://www.youtube.com/watch?v=5ZQVpPiOji0 Dette er en film med skuespiller stjerner som Jason Clarke, Josh Brolin, John Hawkes, Robin Wright, Michael Kelly, Sam Worthington, Keira Knightley, Emily Watson and Jake Gyllenhaal.

                                                                           

  MOUNT EVEREST

  Også kjent som: Sagarmāthā (Nepal), Chomolungma (Tibet, China)
  Høyde over havet: 8.848 m (29,029 ft)
  Sted: Nepal, Kina (Tibet)
  Først besteget: 29. mai 1953 (Tenzing Norgay og Edmund Hillary)
  Mest populære rute: South Col (Nepal)
  Fjellkjede: Himalaya
  WGS84: 27° 59′ 17″ N, 86° 55′ 31″ E

 • 05.06.2016
 • //
 • Kl.14:00
 • //
 • Trening
 • //
 • 0 kommentarer
 • Topptur til "kvilebua"

  Jeg er skapt slik at jeg noen ganger lar meg styre av spontane handlinger. Når jeg våknet igår morges hadde jeg fortsatt vondt her og der etter fjellturen noen dager før det igjen. Hadde såvisst ingen planer om noen ny fjelltur på ennå en stund, men siden jeg ikke er spesielt glad i planlegging flere uker før en topptur - så tar jeg det når jeg kjenner treningsgleden melde seg. Meningen var at jeg skulle gå til kvilebua - som ligger ca 450 moh. Det var en flott tur:)

  Passe stigning for meg som slett ikke er vant til å gå i stigning. Det som overrasket meg litt var at melkesyra kun var innom på snarvisitt. Den forsvant etter kun kort tid. Noe som er motiverende i seg selv. Stien oppover er meget godt oppmerket er stort sett tørr og fin. Merk; noen få områder med vått, men ikke verre enn at godt skotøy klarer den kneiken. 

  Det her er en sti som de aller fleste vil klare å gå. Noen må kanskje legge inn flere hvilepauser - da det er viktig å gå etter egne forutsetninger. Veien opp til kvilebua er fantastisk lagt opp, med akkurat passe utfordringer. Det krever litt teknikk her og der - og stien er lagt forbi et par "bratte" heng, men det er det som gjør at det ikke blir kjedelig. (Det må sies at jeg et sted oppover gikk med kun et øye åpent, haha)

  Enkelte steder er stien smalere enn hoveddelen. Den deler seg titt og ofte etter vanskelighetsgrad; man kan velge å gå en lettere eller en mer krevende vei, alt etter hva man selv ønsker. Utrolig bra! Enda mer bra er det at Røde Kors har satt ut postkasser med førstehjelpsutstyr et par steder på turen opp- Noe så fantastisk, hæ? 

  Vel, jeg hadde bestemt meg for å gå helt opp til toppen av kvilebua. Jeg var ca 100 meter unna når jeg kom til en kraftig nedoverbakke som var noe isbelagt. Ble stående og veie frem og tilbake før jeg bestemte meg for å snu. Siden jeg gikk alene så fristet det ikke med et fall som kunne føre til at jeg - i verste fall - ikke ville greie å gå ned uten hjelp. Derfor tenkte jeg at jeg var flink som kom meg såpass langt, og at neste gang topper jeg turen:)


  Det er svært vakker utsikt fra den høyden jeg var i. Her ser dere Silsand/Senja på andre siden.


  Her ser dere Senja. Senja er virkelig et av verdens vakreste steder om sommeren!

  Som sagt så snudde jeg og gikk ned. På turen ned pådro jeg meg en kraftig (og usannsynlig vond..) strekk på baksiden av venstre lår + at jeg fikk smerter i høyre kne. Jeg nekter å ta med kun det som er positivt med en slik tur, fordi det er viktig å lære seg å gå etter egne forutsetninger - ikke bare løpe til toppen slik at man har noe å skryte av. Selv om det også er morsomt, såklart;) Det skal sies at smertene forsvant innen rimelig tid før jeg kom ned. 

  Min evaluering etter turen igår var at jeg burde vært litt mer forsiktig. Burde brukt litt lengre tid på turen både opp og ned, og ha bedre teknikk i partiene som var litt mer krevende enn hoveddelen av turen. Lagt inn litt flere pauser (jeg hadde stort sett ikke pauser på lengre enn et par minutter), strekke ut med jevne mellomrom og drikke nok. Men det er ikke så lett når man er av typen som ikke kan komme seg til toppen fort nok..

  Iallefall så anbefaler jeg turer på fjellet. Men; er du ikke så veldig godt trent, så ikke sats for stort. Det er krevende å gå i stigning og man bør ha gjort noe trening på forhånd før man legger av gårde. Hvis du ikke har trent tidligere, så bør du legge inn god tid og flere hvilepauser.

  Jeg, som har litt sårbare lunger - syntes at det ble litt tyngre å puste jo lenger opp jeg kom. Nå er jo ikke dette snakk om noen Everest tur akkurat, så jeg vet ærlig talt ikke hva det kommer av. Pollenallergien kanskje? Dessuten fikk jeg dotter i ørene når jeg omsider kom ned igjen.. 

  Lær deg din egen kropp og kjenne. Den har en fantastisk måte i si ifra når den har fått nok. Husk; det er ingen skam å snu. Om du må snu før toppen, så ta det ikke som et nederlag. Vær stolt av at du klarte å gå så langt som du gjorde - og bestem deg for at du skal klare toppen når kroppen din forteller deg at den er klar for toppstøtet! 

  Ta bilder på turen og nyt tiden i skog og mark. Trekk frisk luft godt ned i lungene, hør på fuglekvitter, hils på andre turgående mennesker - og nyt nuet! Livet er for kort til å la seg knekke av nederlag. Jeg har pr idag snudd 2 ganger før toppen pga våte sko, is el.l

  Nå gikk jeg opp med kun en banan og en stk new energi for hånden + en flaske vann. Oppdaget raskt at det kan være lurt å ta med seg en lett sekk med litt remedier i. F.eks ekstra sko, gnagsårplaster (greit å ha med på tross av Røde Kors kassene), en god matpakke, sitteunderlag, ekstra sokker/klær, og ellers det du måtte ønske.

  Jeg brukte ca 1 time og 15 min på tur/retur ca 300 meters høyde. Det anbefales å bruke noe lengre tid.

  Neste gang setter jeg inn toppstøtet! Det har jeg bestemt meg for.

  Ann-Kristin 

   

  #topptur #fjelltur #trening 

 • 25.05.2016
 • //
 • Kl.08:09
 • //
 • Trening
 • //
 • 0 kommentarer
 • Endelig igang igjen!

  Jeg sier "endelig" - fordi jeg føler at jeg har vært i en form for dvale i flere mnd nå. Derimot, etter å ha vært på fjelltur et par ganger i løpet av den siste uken, så føles det som kroppen er mottakelig for trening igjen. Nå tør jeg ikke ha de altfor store forhåpningene, men det hjelper iallefall på motivasjonen når man kjenner at kroppen fungerer utmerket etter en såpass lang dvale. Iallefall.. idag kom vi oss opp til ca 400 moh. Det var en flott tur. Sol og varmt, men ikke for varmt heldigvis. Litt vind i luften - noe som er en fordel når man går i fjellet. 

  Jeg har satt meg som mål å toppe Vassbruna sommeren 2016. Fjellet ligger ca 1200 moh, og idag gikk jeg ca 1/3 del av turen oppover. Merker at jeg har satt meg store ambisjoner, for dette blir slett ikke så lett som jeg først hadde sett for meg. Men når jeg først har satt meg et mål innen fysiske utfordringer - så gjør jeg alt for å nå målet mitt. Dette er intet unntak! Jeg er spent på om jeg vil klare å nå toppen. Om jeg så gjør - så kan jeg klappe meg selv på skulderen og si "Nå var du flink, Ann-Kristin." Så får vi se da - om jeg kommer meg såpass høyt i terrenget. 

  Uansett så krever det en del trening frem mot toppstøtet. Det er ikke bare å legge i vei 1200 moh og tro at man skal ut på en lett søndagstur - nei, dette krever at man går noen turer i skog og mark og helst steder med noe stigning, slik at man får trent opp musklene i lår og legger. Det er en klar fordel om man er godt trent før man skal på slike - i norsk målestokk - høye topper. 

  Når vi skal toppe Vassbruna så kjører vi ingen snarveier. Vi går fra fjellets grunnmur og helt til toppen. Jeg synes forberedelsene og treningen frem mot målet er like morsomt og spennende som selve toppstøtet:) Jeg gleder meg! 

  Her var vi idag, ca 400 moh:

  Her er målet for sommeren. Vassbruntinden, ca 1200 moh. Det er fjellet du ser i bakgrunnen: 

  Vassbruna sett fra Akka

  Hilsen Ann-Kristin. 

 • 22.05.2016
 • //
 • Kl.23:16
 • //
 • Trening
 • //
 • 3 kommentarer
 • PLANLEGGER DU ELLER ER DU IMPULSIV?

  Og da spesielt med tanke på trening; trener du impulsivt eller liker du å planlegge hvilke dager du skal trene? Planlegger du hvordan du skal trene/hvilke aktiviteter osv? Jeg personlig planlegger sjelden når jeg skal trene. Jeg trener når kropp&sinn gir meg beskjed om at "Nå, Ann-Kristin - nå kan du trene.." Det kan være tidlig om morgenen (slik som idag). Jeg hadde glemt noe viktig slik at jeg måtte ut å gå idag tidlig. Det var virkelig ikke planlagt - men endte med skikkelig hardtrening:) Det er slik jeg liker det. Det kan også være midt på dagen mens jeg rydder og vasker på kjøkkenet, og det kommer en fengende låt på radioen.. plutselig så har jeg trent kondisjon i 30 min+. 

  Før jeg ble alene med barna så trente jeg alltid på kvelden. Men siden det er vanskeligere å gjennomføre nå, så trener jeg når jeg får lyst. Det har ingenting å si når på døgnet du trener - det viktigste er at du kommer deg i bevegelse. Følelsen man sitter igjen med etter endt trening kan ikke beskrives - den bare må oppleves. 

  Jeg har slitt en del med virus denne sesongen - så motivasjonen har ikke vært den beste. Derfor var det utrolig deilig å kjenne ekte treningsglede idag:) Det var pur glede. Fantastisk! Det er en type glede jeg kun kjenner når jeg trener og er fysisk aktiv.

  Derfor har jeg nå mye bedre forståelse for hvorfor leger osv alltid sier "Fysisk aktivitet er veldig bra om man lider av depresjon". Den gleden man føler når man virkelig får til å trene og føler at man har trent bra - den følelsen kan ingen piller erstatte.

  BEVEG PÅ KROPPEN DIN! KOM DEG UT I FRISK LUFT. NYT NATUREN OG MENNESKENE RUNDT DEG. KOS DEG MED LIVET HER OG NÅ - OG KJENN AT DU LEVER! 

  Den følelsen som treningen gir deg - den sitter som regel i flere timer etter du er ferdig å trene. Merk; Du MÅ trene så pulsen øker og du må slite litt både med pusten og stive bein/armer/rygg. 

  I en begynnelsesfase er det helt greit å starte med å i det hele tatt komme seg over dørstokken. Bare dèt er en seier for mange. Men etterhvert som du blir litt varmere i gamet - så er det lurt å øke tempoet litt, så du virkelig kjenner at du har brukt kroppen. På den måten vil du kjenne det senere. I form av et lystigere sinn og bedre humør. Ingenting er vel bedre enn det?

                                                    

  Hilsen Ann-Kristin, Kosthold&Trening. 

 • 01.03.2016
 • //
 • Kl.09:40
 • //
 • Trening
 • //
 • 2 kommentarer
 • ANGST/DEPRESJONER OG VIKTIGHETEN AV FYSISK AKTIVITET

  Jeg har tydeligvis mye på hjertet idag.. tredje blogginnlegget jeg skriver siden jeg sto opp imorges. Det er mer enn jeg har publisert noengang tror jeg;) Det er tydelig at jeg begynner og bli i bedre form både fysisk og mentalt - ellers hadde jeg ikke maktet å skrive så mye - om så mye. 

  Grunnen til at jeg skriver dette innlegget er at jeg ble inspirert av en annen bruker av blogg.no. Du vet nok hvem du er når/om du leser dette. Jeg har lyst å skrive litt om hvordan fysisk aktivitet kan virke positivt inn på deg - ikke bare når det gjelder fysikken - men fysisk aktivitet kan ha meget positiv innflytelse om du sliter med angst og/eller depresjoner. 

  Det kan kanskje virke som jeg er i toppform og trener hele tiden..(bortsett fra denne perioden jeg har vært syk..) Og det stemmer nok. Jeg er pr idag i god fysisk form - og når jeg ikke er syk eller det er andre ting som hindrer meg i å være fysisk aktiv, så tar jeg meg en treningsrunde omtrent daglig. 

  Det har ikke alltid vært slik, kjære leser. 

  Jeg har slitt mye med angst og lettere/moderate depresjoner i mine yngre år Jeg følte hele tiden at jeg ikke strakk til noe sted. Uansett hvor hardt jeg prøvde - så feilet jeg. Følte jeg. Og det er ingen god følelse.. iallefall ikke om du opplever det gang på gang. Da gjør det noe med deg som menneske. 

  Selvtilliten daler ned til bunnivå. Du tror du er dum. For det har du hørt mennesker si at du er. Du tror du er stygg - for det ropte de etter deg på skolebussen og skrev på veggen på jentetoalettet. 

  Jeg var stille og innesluttet som tenåring. Usikker og redd. Jeg slet med mattevansker - men hadde toppkarakter i alle andre fag. Men det at jeg slet med matte og fikk stryk på alle mine prøver og eksamener - det så jeg på som et klart bevis på at; Du Ann-Kristin, du er dum. 

  Det at jeg ikke mestret såpass mange områder i livet mitt - førte meg ut i angsten&depresjonens grep. 

  Men nå skal jeg ikke snakke for mye om meg selv. Mitt poeng er at fysisk aktivitet hjelper mer på denne problematikken enn mange er klar over. 

                          Happy fitness woman lifting dumbbells smiling cheerful, fresh and energetic. Mixed race Asian Caucasian fitness girl training isolated on white background.
                                                                                    Bilde: @shutterstock

  Den effekten som trening har på kropp og sinn er mye bedre enn all verdens piller. Misforstå meg rett; medisiner er i mange tilfeller det som redder et menneske ut av mørket. Men om det kombineres med fysisk aktivitet så vil effekten bli så mye bedre - og mer langvarig. Antidepressive medisiner har bivirkninger. De vanligste er vektoppgang og følelsesavflatning. Om det er helt nødvendig å starte opp med slike medisiner - så kom deg for all del igang med trening samtidig. 

  Fysisk aktivitet vil øke selvtilliten din og gjøre at du føler mestring. Noe som igjen spiller positivt inn på mange andre områder i livet ditt. 

  Antidepressive medisiner gjør deg ikke gladere. Det er ikke lykkepiller - som er den vanligste beskrivelsen av denne typen medisin. De tar kun toppene av angsten din. De flater ut alle følelser - ikke bare de depressive. Du vil føle mindre på alle områder. Mindre trist. Mindre glad. Du bare er. 

  En annen type medisin som blir brukt mot denne problematikken er beroligende piller. De kan være bra å ha om du sliter med kraftig og lammende angst i en periode. Da er det ingenting annet som fungerer. Men brukt over lang tid er det ei heller dårlig løsning. Du vil føle deg konstant trøtt og fraværende - kroppen roer seg ned, men blir samtidig sløv og slapp. 

  HVA HAR SÅ DETTE MED FYSISK AKTIVITET Å GJØRE?

  - Jo, det skal jeg fortelle dere. Fysisk aktivitet øker opptil flere hormoner i hjernen som er innblandet når det kommer til ulike psykiske symptomer. Det viser seg gjennom grundige studier at fysisk aktivitet hjelper på å øke hormonnivået i hjernen og derfor vil være med på å senke angstnivået. Du vil dessuten føle deg kvikkere, gladere og få mer overskudd pga at når du er fysisk aktiv så skiller kroppen ut store mengder endorfiner. Kroppens eget velvære hormon. 

  Mange gir opp etter de har trent et par ganger - effekten uteblir. Nei, effekten uteblir ikke kjære leser - men du må trene noen ganger og med en viss intensitet for at du skal merke bedring på symptomene dine. Kroppen trenger tid - og det skal du gi den. Antidepressive medisiner kan være det som må til for at du skal komme deg opp av senga eller sofaen og komme deg ut i frisk luft - men de skal IKKE være en skulderpute som du skal lene deg på!

  Det aller beste er å komme seg ut i frisk luft. Det klarner opp hodet ditt og gjør dessuten at du føler deg friskere og mer opplagt enn om du trener i et svett og innestengt treningsstudio. Det kan du gjøre senere når du er klar for å trene litt muskler. 

  Så om du kutter ned på kunstige stimuli som sukker, koffein, nikotin osv og trener regelmessig - så vil du med tid og stunder merke bedring på angsten din. Eller depresjonen. Det vet jeg med sikkerhet - fordi jeg var der selv som ung og usikker jente. 


   

  #trening #psyke #depresjoner #depresjon #angst #angstlidelser #kosthold #fysiskaktivitet #workout #training #helse #health #healthy 

 • 02.02.2016
 • //
 • Kl.17:05
 • //
 • Trening
 • //
 • 11 kommentarer
 • Bare 1 dag igjen!! Stem i vei!

  Ønsker du å stemme på meg i konkurransen Saleduck Sport&Fitness awards? Det hadde jeg satt uvurderlig stor pris på.

  Eller vil du stemme på en av de andre nominerte jentene? Vi jobber alle sammen mot det samme målet; nemlig god helse, fysisk aktivitet og et sunt kosthold! Her kan du stemme http://www.saleduck.no/awards/sports-fitness og lese mer om selve konkurransen. 

  TUSEN TAKK FOR DIN STEMME:-) Klem fra Ann-Kristin. 


   

  #trening #konkurranse #vektnedgang #motivasjon #fitness #workout #saleduck #awards #fitnessawards #sportsawards #training 

 • 15.01.2016
 • //
 • Kl.19:29
 • //
 • Trening
 • //
 • 24 kommentarer
 • PLUTSELIG VAR MOTIVASJONEN TILBAKE!

  Det som er viktig å huske på når man trener jevnlig er at motivasjonen VIL svikte opptil flere ganger. Det vil være perioder hvor du ønsker treningen dit peppern gror, og helst vil sitte hjemme i sofaen, skrive på bloggen og spise smågodt. Gjerne med et glass brus attåt. Da, kjære deg, er det viktig å huske på hvorfor du begynte å trene. Var det fordi du var i dårlig form? Var alt tungt? Hadde du kanskje helseproblemer som er blitt bedre med trening og sunt kosthold?

  Du vil ikke tilbake dit igjen, sier du?

  Uansett hvor mange dager som går uten at du kommer deg i trening - så er det viktig at du til slutt kommer deg opp og ut igjen! Da vil du med tid og stunder kjenne at motivasjonen kommer snikende tilbake. Nettopp fordi du kjenner hvor fantastisk mye energi du får av å trene! Du blir i bedre humør, får mindre negative tanker og ser på deg selv med nye øyne. 

    

  Disse er perfekt til styrketrening! Let i nærområdet og du finner garantert et sted du kan trene både styrke og kondisjon. 

   Bare -1 idag.. frisk og godt! 

  Siden jeg var ute igår kveld også, så kjennes det godt i muskulaturen idag. Tenker det blir treningsfri i morgen så kroppen får tid å restituere seg. 

  En fin dag til dere fra meg!:-) 

   

  #kosthold #trening #friluft #livsstil #vektnedgang #motivasjon #blogg 

   

 • 15.11.2015
 • //
 • Kl.12:10
 • //
 • Trening
 • //
 • 6 kommentarer
 • Ikke tid til å trene, sier du?

  "Jeg jobber så lange dager på kontoret at det blir ikke tid til trening" eller "Når jeg kommer hjem fra jobb skal barna kjøres hit og dit, jeg må lage middag og hjelpe til med lekser. Når skulle jeg få tid til å trene?" 

  Høres dette kjent ut?

  Vel, det er nok blant de aller vanligste unnskyldningene når det kommer til å utsette treningen. Eller oppstarten av treningen. Sannheten er at det er kun det det er; unnskyldninger. Alle har tid til å trene. Det er bare snakk om prioriteringer og det å være nytenkende. Er du f.eks enslig forsørger krever det litt mer av både overskudd og planlegging om man skal sette igang med effektiv trening. Men det går. 

  Husk; fysisk aktivitet, sunt kosthold og nok søvn er det viktigste for en sunn kropp og mer overskudd i hverdagen! 

   

                

  Er du kanskje redd for at puppene skal  hoppe i alle retninger under trening? Kjøp deg en god trenings-bh! Det finnes et stort utvalg bh`er som er designet spesielt for å skulle gi god støtte under trening. Prøv deg frem til du finner en bh du blir komfortabel med. Redd for at magen henger, eller rompa ikke er stram nok? Dette er ærlig talt ikke noe du trenger å bry deg om når du begynner å trene. Det viktigste er at du på sikt vil føle deg lettere til sinns og få mer overskudd til hverdagens mange utfordringer. Unnskyldninger for ikke å trene finnes det nok av. Noen eksempel som ofte går igjen; 

  * Jeg har ikke tid 

  * Jeg er redd for hva andre vil tenke om meg

  * Jeg ser ingen grunn til å trene, jeg har jo en fysisk utfordrende jobb

  * Jeg har ikke råd til å begynne med trening

  * Jeg vet ikke hvordan jeg skal trene

  * Jeg er for trøtt

  * Jeg har ikke overskudd

   ***Joda, du har tid til å trene. Om du har postkassen noen meter unna huset; gå frem og tilbake til du kjenner at du begynner å bli sliten, eller til barna etterlyser deg. Be de største barna passe på de minste barna imens. Du er rett utenfor huset. Løp rundt huset. Løp rundt bilen. Løp rundt sykkelen. Det er kun fantasien som setter grenser! Har du baby? Gå mens babyen sover. Ta babycallen med deg i hånden. Det er utrolig hvor stor rekkevidde det er for slike duppeditter. Du er fortsatt like utenfor huset. Det er lite som kan skje inne i huset mens du er rett utenfor. Eventuelt kan du trene inne. 

  ***Men kjære deg; prøv å se litt fremover i tid. Se for deg at du trener jevnlig og blir i bedre form for hver dag som går. Du ser plutselig friskere ut. Huden din stråler. Du ser mer våken og opplagt ut. Du er plutselig den mammaen eller pappaen som er aktiv og fremstår som et godt forbilde for barna dine. Hvordan tror du det ville føltes? Er det noe du kunne tenkt deg å oppleve? Da bryr du deg ikke om hva folk tenker IDAG. Ta på deg treningstøy mens du tenker deg fremover i tid. 

  *** Det er godt mulig at du har en fysisk utfordrende jobb. Men det er jobb! Det er ikke trening. Trening er noe helt annet. Når du er på jobb har du hodet fullt av alt som må gjøres. Kanskje har du en jobb som krever mye tenking i tillegg til de fysiske utfordringene? Selvfølgelig; alle monner drar - en fysisk utfordrende jobb er bedre enn en stillesittende jobb på mange måter. Men det gir deg ingen grunn for ikke å trene. FORDI; Når du trener så konsentrerer du deg kun om deg selv og din egen styrke og utholdenhet. Du gir slipp på tanker og bekymringer. Du stresser ned. Kroppen myknes opp. Sinnet ditt roer seg ned. Trening i frisk luft vil på sikt gi best uttelling.   ***Du trenger ikke være millionær for å trene. Bruk de klærne du har. Ta på deg de skoene du har. Etterhvert som du blir i bedre form så vil du få lyst til å investere i gode treningsklær. Treningsklær som går deg til å føle deg vel. Dessuten koster det ingenting å gå tur etter veien! 

  ***Greit nok. Det finnes utallige videoer med gode instruksjoner på YouTube. Se og prøv! Spør venner som trener om hjelp? Familie? De fleste kjenner NOEN som trener. 

  ***Er du mye trøtt er det på tide å finne ut hvorfor. Ingen er trøtt hele tiden. Gå til legen og sjekk vitamin status. Kanskje har du D-vitamin mangel? Stresser du for mye? Det er uansett ingen grunn til IKKE å trene.

  ***Med trening kommer overskudd! 

                                          LYKKE TIL!

   

  #trening #kosthold #weightloss #vektnedgang #helse 

   

 • 06.11.2015
 • //
 • Kl.16:20
 • //
 • Trening
 • //
 • 7 kommentarer
 • Fra veggpryd til festens midtpunkt...

  Ja, hvordan går man fra å være såkalt "veggpryd" til å bli - ikke nødvendigvis festens midtpunkt - men iallefall en som blir lagt merke til? De fleste av oss har vel vært i den kleine situasjonen hvor man føler seg mer som en utkledd statue vs et lys levende menneske med egne tanker og følelser.. (jada, jeg har kjent på den følelsen mange ganger!) Hva gjør man?! Jeg har ikke fasiten, men jeg kan komme med noen gode råd. Så får vi se da.. om det hjelper?

   

  FØRSTE BUD

  - Det første du gjør når du står opp om morgenen, er å se deg selv i speilet og si; Jeg elsker deg, (navnet ditt). I dag skal jeg ta vare på deg (navnet ditt). Du er verdt å bli elsket. Du er et verdifullt menneske. Det finnes bare en utgave av deg selv. Tenk litt på det! 

  ANDRE BUD

  - Du overholder første bud.

  BUD 3

  - Om du ikke trener fra før så begynner du nå! Du trenger ikke trene så hardt at du omtrent besvimer, MEN om du trener så hardt at svetten pipler frem i ansiktet ditt, så svetter du i tillegg ut masse døde hud celler og annet grums.. noe som gjør at huden din vil få en helt ny glød.

  BUD 4

  - Du overholder tredje bud. 

  BUD 5

  - Skriv ned ALT du spiser en hel dag. Analyser. Hvor kan du gjøre forbedringer? F.eks kan du bytte ut sukkerdrikker med vann. Lag taco med karbonadedeig istedenfor kjøttdeig. Bytt ut hvitt brød med grovere produkter. Fyll kjøleskapet med deilig frukt. Lag deg en hjemmelagd ansiktsmaske og legg agurk på øynene. Det sies å dempe poser under øynene. 

  BUD 6

  - God og nok søvn er alfa omega for det meste som omhandler menneskekroppen. God søvn sørger for at du blir mer utholdende og mer konsentrert. Du blir gladere og dermed mer imøtekommende i møte med andre mennesker. God søvn gjør at du ser opplagt og kvikk ut. 

                                 

  BUD 7

  - Prøv å overholde bud 6.

  BUD 8

  - For dere jenter; kjøp dere ny sminke! Ta en tur på kjøpesenteret og let etter ny og spennende sminke. Eksperimenter med farger! Finn de fargene som er rett for deg. Spør gjerne betjeningen om hjelp. Dere gutter; Sminke passer vel muligens ikke inn her.. men kjøp dere en ny parfyme? Ny tannbørst? Boxer med Supermann over **** er en slager! 

  BUD 9

  - Klipp håret i en ny og spennende frisyre. Farge håret. Eller bare kjøp en ny og velduftende sjampo og ta deg en lang og deilig dusj. Det vil gjøre at du føler velbehag og du blir i bedre humør. 

                                         BUD 10

  - Kutt ned på søtsaker! Sukker og usunt fett fremkaller fet hud og dermed kviser.

  BUD 11

  - Overhold bud 10.

  BUD 12

  - Kom deg ut i frisk luft hver dag. Dette gjør underverker for kropp og sjel, og vil føre til at du vil føle deg mer frisk og opplagt.. noe som igjen vil påvirke hvordan du opptrer i sosiale situasjoner. 

  BUD 13

  - Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær! Skaff deg klær for sommervarme, vinterstorm, regn, kuling, torden, hagl..

  BUD 14

  - STRESS NED! Stress påvirker deg mer enn du tror. Du blir grinete, trøtt, sliten, aggressiv, du sover dårlig osv.. gjør det som passer akkurat deg for å roe ned kropp og sinn. En god bok, en trimtur (virker meget avstressende!), en dusj, meditasjon..

         

  BUD 16

  - Vær sammen med mennesker som tilfører deg positiv energi. Unngå mennesker som tapper deg for energi.

  BUD 15

  - Følger du disse rådene så vil du gradvis føle deg bedre med deg selv, og det vil som sagt påvirke hvordan du møter andre mennesker. Om du har det bra med deg selv og er glad i deg selv - så vil menneskene rundt deg merke det, og du vil bli et naturlig midtpunkt! 

                                                            LYKKE TIL!

   

  Ta deg en tur innom Bubbleroom.com for ny inspirasjon:-) Nelly.com har også mye fint.

  #trening #kosthold #helse 

   

 • 28.10.2015
 • //
 • Kl.21:28
 • //
 • Trening
 • //
 • 9 kommentarer
 • Vaske bilen er god trening!

  Idag måtte det gjøres.. støvsuge og vaske prinsessa mi (les; bilen). Jeg er perfeksjonist når det kommer til bilen min! Den må være strøken til enhver tid. Jeg takler bare ikke skitt og rot der. Så da tenkte jeg at det ville være en grei start på dagen; å vaske bilen er faktisk god trening! Er du lei av den vanlige treningen, så vær kreativ! Det finnes mye annet man kan gjøre for å få bevege kroppen enn de vanlige turene etter veien, eller i skogen. Eller på mølla. 

   

    

   


                                                               Da var jeg igang. Endelig ren bil...

   

     
                                            
  Wax on - Wax off

   

  Man får trent armene med å ta hele shiningen av bilen selv, istedenfor å velge lettvinte løsninger som vaskehaller. Dessuten sparer man penger:-) 2 fluer i en smekk!

  Greit nok, bilen skinner mer etter å ha vært i vaskehallen; men DU skinner mer etter å ha trent kroppen din.. 

   

                                                                       Sånn, ferdig! Pen og ren:-)

                  Ønsker alle en strålende lørdagskveld videre! Husk; alt med måte..;-)

                                                                              Klem fra Ann-Kristin

   

  (Teksten som er fremhevet med grå skrift øverst i teksten er lenket til en annen blogg)

  #trening #bil #vaske #workout #kosthold #lørdag 

 • 24.10.2015
 • //
 • Kl.13:30
 • //
 • Trening
 • //
 • 4 kommentarer
 • Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no