FANTASTISKE LONDON

Jeg er så heldig å ha nær familie bare 2 timers kjøretur unna London. Sånnsett sparer vi mye penger når vi ønsker en lengre ferie i Storbritannia. London er en fantastisk fin by, derfor er det ikke å undres at vi nordmenn ofte velger London når vi skal på weekendtur. Byen har mye å by på av kultur, underholdning og mennesker. London har noe å tilby alle turister, kanskje med unntak av skiturister. Er du interessert i shopping, kunst og kultur, arkitektur, uteliv, mat og drikke, sport eller storbyliv, ja da er London en by som virkelig har noe å tilby. London har turistsesong hele året, men er kanskje mest trivelig om våren eller høsten.

Shopping i London kan måle seg med å shoppe både i New Yorjk og Paris. London har bokstavelig talt alt. Her finner du loppemarkeder og bruktbutikker, gedigne shoppingsentre og varemagasiner samt designerbutikkene og små spesialbutikker. Oxford Street er kanskje den mest berømte handlegaten i verden. I denne langstrakte gaten finnes det over 300 butikker! Det finnes også langt over 50 spisesteder i Oxford Street. 

Følger du med på veganer trenden så finnes det flere restauranter i London som tilbyr vegansk mat. Blant annet “Mildreds vegetarian og vegan restaurant” som du finner i Soho, Camden, King’s Cross and Dalston. Videre er “The gate vegetarian and vegan restautant” og “Benares indian restaurant: vegetarian options” verdt et besøk. Førstnevne finner du i Marylebone, Islington and Hammersmith, mens Benares har adresse 12a Berkeley Square, Mayfair, W1J 6BS.   

Er man heldig kan man møte på disse to turtelduene. De er fantastisk flott par. 

 

 

MOTIVASJONEN ER TILBAKE

Det som er viktig å huske på når man trener jevnlig er at motivasjonen VIL svikte opptil flere ganger. Det vil være perioder hvor du ønsker treningen dit peppern gror, og helst vil sitte hjemme i sofaen, skrive på bloggen og spise smågodt. Gjerne med et glass brus attåt. Da, kjære deg, er det viktig å huske på hvorfor du begynte å trene. Var det fordi du var i dårlig form? Var alt tungt? Hadde du kanskje helseproblemer som er blitt bedre med trening og sunt kosthold?

Du vil ikke tilbake dit igjen, sier du?

Uansett hvor mange dager som går uten at du kommer deg i trening – så er det viktig at du til slutt kommer deg opp og ut igjen! Da vil du med tid og stunder kjenne at motivasjonen kommer snikende tilbake. Nettopp fordi du kjenner hvor fantastisk mye energi du får av å trene! Du blir i bedre humør, får mindre negative tanker og ser på deg selv med nye øyne. 

  

D-VITAMIN ER SUPERVIKTIG!

Har du noen gang tenkt over hvorfor vitamin D er så viktig for kroppen din? Kanskje du har hatt mangel på D-vitamin og dermed kjent på kroppen hva som skjer dersom det lagrene blir tomme? Vitamin D er et essensielt vitamin. Det betyr at kroppen ikke kan lage det selv uten påvirkning utenfra. Som de aller fleste vet er solen den beste kilden til vitamin D. Visste du forresten at det ikke er uansett når på dagen du soler deg – om du skal få utbytte av strålene? 

Det er nemlig slik at om du skal få fullt utbytte av UVB strålene fra solen, så må du sole deg midt på dagen. Det er ingen vits å sole seg tidlig på morgenen eller sent på ettermiddagen; da vil du ikke få tilført de viktigste strålene. Du vil ikke bli solbrent om du følger nøye med når huden din begynner å bli god og varm; da avslutter du. Ethvert menneske har sin egen hud type, så det beste er at du selv følger med når du føler at du har fått nok sol – før du blir solbrent.

Men hva gjør du når vinteren kommer og med den – mindre sol? Det beste du kan gjøre er å teste D-vitamin status første gang på høsten. Det er en enkel blodprøve du tar hos legen. Denne vil gi svar på om lagrene dine er optimale. Så kan du ta en ny blodprøve rundt januar – februar. Da vil du få svar på om lagrene fortsatt er optimale, eller om du bør ta tilskudd om vinteren. Er lagrene lave er det et tegn på at du ikke får i deg nok D-vitamin i vinter halvåret. Legen din vil uansett informere deg om dette. 

Det er pr. idag en “epidemi” av D-vitamin mangel i vesten. Svært mange er trøtte, slitne og har lite energi – uten å vite at det egentlig er D-vitamin de mangler. Man kan til og med bli deprimert. Hva er så symptomene på D-vitamin mangel? Her er noen;

Som du ser kan det påvirke kroppen din svært negativt om ikke får i deg nok av dette viktige vitaminet. Av egen erfaring så vet jeg at det første du vil merke om lagrene er tomme er at energinivået ditt blir lavt. Du vil være mye trøtt og ha liten utholdenhet. Når det utvikler seg til større mangel så vil du kunne få symptomer på depresjon. Det er da det haster å få testet ut om du trenger tilskudd. Symptomene på depresjon vil nemlig forsvinne når lagrene fylles opp. Bildet over er meget illustrerende på hvordan du selv kan teste ut om du får i deg nok D-vitamin fra solen. Eller for å si det med andre ord; om solen står høyt nok på himmelen til at strålene fra UVB er optimale.

TRØSTESPISER DU?

Mat og følelser henger tett sammen. Vi bruker mat når vi skal feire noe, er glade eller bare kose oss – og vi bruker mat når vi er trist og lei. Hvis du har problemer med å takle følelsene dine på en god måte, kan du få lyst på snack eller fet mat. Det vil med andre ord si at du holder følelser i sjakk ved å tilføre kroppen usunn mat. Følelser som; sorg, sinne, glede, sjalusi osv lar seg ikke håndtere på en psykologisk måte, men omformes til “sult” i magen. 

Hvis du har vokst opp i et miljø med lite toleranse for sterke følelser eller emosjonelt ubehag, kan det hende at det er gjennom spising du regulerer din indre følelsesmessige verden, og konsekvensene kan være meget skadelige. En viktig vei ut av et destruktivt spisemønster handler om å erkjenne for seg selv hvilken funksjon maten har. Når man ser at mat er en flukt fra sitt indre liv, det er da man kan begynne å endre sine vaner. Det er vanskelig! De fleste som trøstespiser ønsker ikke å kjenne på sine indre “demoner”. Men skal du klare å bryte det negative mønsteret så  du kjenne på ditt indre følelsesliv. 

Du må rett og slett innse for deg selv at du bruker maten destruktivt. Du skader deg selv og kroppen din. Bevisst eller aller helst; ubevisst! Akkurat det kan være tungt å ta innover seg. Jeg fikk en ubehagelig AHA-opplevelseda jeg til slutt innså at jeg hadde vært selvdestruktiv i mange år. Det var tungt å erkjenne, det må jeg innrømme.

Visste du at det er noe som heter psykisk sult? 

  • Overspising kommer plutselig, snarere enn å bygge seg opp slik fysisk sult gjør. 
  • Man hungrer gjerne etter en bestemt type mat. 
  • Den “indre sulten” må tilfredsstilles umiddelbart
  • Den kan oppstå selv om personen i utgangspunktet er mett.
  • Trøstespising etterfølges gjerne av skyldfølelse.

Det er mulig å slutte med trøstespising, men det vil kreve at du gjør en innsats. Jeg klarte det og da kan du også klare det – det er jeg helt sikker på. Du må bare ha tro på at du er verdt det 

  • Ved å lære deg å gjenkjenne ekte, fysisk sult til forskjell fra “psykisk sult”. 
  • Opprette en mat-dagbok for å kartlegge mønstre og skape mer bevissthet rundt eget kosthold. Overspising kjennetegnes av impulsivitet og mangel på ettertenksomhet, noe en mer systematisk bevissthet rundt maten kan avverge.
  • Planlegging kan erstatte trøstespising.
  • Lære seg såkalt “mindfull” spising. Ikke spise foran tv eller i en “ubevisst modus”.
  • Vær oppmerksom på egne matvalg. Bli kvitt de usunne varene.
  • Spis sunn snacks som et substitutt gjennom dagen.