OVERVEKT OG BITTER

Går du gjennom dette ene livet du har fått utdelt som overvektig og bitter? Istedenfor å se fremover, gjøre det du kan for å skape deg en harmonisk og sunn fremtid med de forutsetningene du har? 

Selv har jeg opplevd mye motgang opp gjennom årene. Jeg tør å være såpass ærlig at jeg vil innrømme for dere at det har vært tårer, slit og søvnløse netter å komme meg hit jeg er idag. Jeg har helt fra jeg var liten følt at jeg ikke passer inn noen steder. Følt meg annerledes og altfor ofte oversett og satt på sidelinjen. Ofte har jeg følt at mine følelser ikke har blitt tatt på alvor. Følt at jeg hele tiden måtte jobbe hardt for og fortjene å bli elsket som den jeg er. Bevise at jeg var verdt å bli elsket. Om jeg synes synd på meg selv? Ikke nå lenger. 

Jeg sier følt – fordi mine følelser og min oppfatning av virkeligheten ikke nødvendigvis er den ren rette sannhet. Jeg vet at jeg har mennesker rundt meg som er glade i meg. Kanskje er det jeg som aldri har vært nok glad i meg selv? Har jeg satt for store krav til meg selv – som jeg ikke har evnet å tilfredstille? Jeg innser også at jeg kan være krevende og til tider vanskelig å ha med å gjøre. Men den innsikten kom ikke til meg før jeg ble godt voksen. Før den tid var det alle andre sin skyld at jeg ikke hadde det bra. 

Det er dessverre altfor lett å gi andre mennesker skylden for vår egen ulykkelighet. Bitterhet og hevnlyst er normalt hos alle mennesker. Men om det styrer hele livet ditt og du ikke evner å se at du selv er den eneste som kan gjøre nødvendige endringer i ditt eget liv – da er det fare på ferde. Når man er over myndig alder, så er du den eneste som kan gjøre det som trengs for at DU skal bli lykkelig.

Det er nytteløst å ligge hjemme i sofaen, bøtte inn på med potetgull, slikkerier og brus – og mene at andre har skylden for at du er overvektig og deprimert – og overspiser. Det er ansvarsfraskrivelse. Det er du – og kun du – som bestemmer hva du skal putte i munnen. Det er ingen som står foran deg å tvinger deg til å spise usunt. Er det din indre stemme som sier at du ikke er verdt å bli elsket, og at du derfor kan trøste deg med det ene som i øyeblikket dekker dine følelsesmessige behov? 

Ja, livet kan være hardt. Man kan ha økonomiske bekymringer. Sykdom kan gjøre hverdagen til et helvete. Man kan slite sosialt og på andre måter føle at livet er en evig runddans av problemer. Men har det noen gang hjulpet noen – å tilføre kroppen uante mengder med sukker og usunt fett, mens kiloene sniker seg på og alt som det måtte medføre av problemer? 

Nettopp: NEI! 

Om du prøver så vil du bli overrasket over hvor godt fysisk aktivitet hjelper på helsen generelt. Du blir på sikt gladere fordi kroppen skiller ut endorfiner (kroppens eget lykkehormon) under en hard treningsøkt. Etterhvert som du har drevet med fysisk aktivitet en tid så vil du merke at selvfølelsen din stiger til nye nivåer. Man føler seg rett og slett uslåelig. Du får mer energi til daglige gjøremål og bedre utholdenhet. Kanskje du faktisk vil like den du ser i speilet? Fordi du vet at du har jobbet hard og gitt kroppen din det den trenger – og du mestret det! Det finnes ingen bedre følelse enn å føle at man mestrer noe. Dessuten er en herlig bieffekt av fysisk aktivitet at du ikke lenger har voldsomt lyst på usunn mat. Hjernen omstiller seg automatisk og du får lyst på sunnere mat. 

Selvfølgelig kan det være mennesker som har stor skyld i din ulykke, men hvor lenge har du tenkt å la de menneskene styre livet ditt? Er det verdt det? De fortjener ikke en plass i livet ditt, kjære deg. Om det betyr at du må bryte med mennesker som ikke ønsker deg det beste, så gjør det. En eller annen gang må man ta grep i sitt eget liv å stå opp for seg selv å si; Jeg fortjener det faktisk ikke. Jeg fortjener å bli elsket for den jeg er. 

Det betyr ikke at du ikke har forbedringspotensiale. Det har vi alle. Vi har alle sider ved oss selv vi kan jobbe for å gjøre bedre. Det vil ikke si det samme som at du ikke er et bra menneske – du ønsker bare å bli enda bedre for deg selv. Slik at du kan være lykkelig med deg selv og være glad i deg selv – uavhengig av hva andre mener. Om du er glad i deg selv så vil du ikke bry deg om hva andre måtte mene om deg. Da vil du ta vare på deg selv og gi deg selv den kjærligheten du fortjener. Du vil kutte ut alt som ikke er bra for kroppen din, og tilføre den kjærlighet – også gjennom maten. 

3 TYPER SULT – FÅ HORMONENE DINE UNDER KONTROLL

Sult kan være så mangt. Har du noen gang tenkt over om du virkelig er fysisk sulten de gangene du står å ser tomt inn i kjøleskapet. Poenget er å bli bevisst hvorfor du putter mat i munnen. Er sulten du føler et nødvendig behov for å overleve, eller er det noe annet som styrer sultfølelsen din? Her har du 3 typer sult som er fremkalt av ulike hormoner. Hormoner er i enkelte tilfeller noe du selv kan gjøre mye for å få under kontroll. 

1. SØTSUG 

Slik føles det: Du har lyst på noe søtt og er kanskje også trøtt, har hodepine og sliter med konsentrasjonen. Du bare MÅ ha noe, og kaster deg over det du måte finne. Du går ikke av veien for å sjekke kollegaens eller barnas godteriskap i jakten på noe som kan tilfredstille søtsuget. 

Mulig årsak: Du opplever sannsynligvis at nivået av hormonet insulin og/eller hormonet glukagon er ute av balanse. 

Råd til deg: Få orden på blodsukkeret! Det bidrar til å holde både insulin og glukagon i sjakk. Det beste du kan gjøre er å spise grovt og regelmessig, og sørg for at du får i deg fett og proteiner til hvert måltid. Er du overvektig vil du ha stor nytte av å gå ned i vekt.

BONUSINFO: Du kan forbedre kroppens følsomhet for hormonet insulin ved å redusere kroppsvekten med 5%. Hvis du har god insulinfølsomhet, trenger kroppen mindre insulin får å holde blodsukkeret i sjakk. Det er sunt ig gjør det lettere å holde vekten. 

                                   

2. STOR APPETITT OG ULVEHUNGER

Slik føles det: Du føler deg ofte sulten i løpet av dagen – virkelig sulten! Du fyller tallerkenen med mat og klarer fint å spise opp absolutt alt. 

Mulig årsak: Du har høyt nivå av hormonet ghrelin, som gjør deg sulten. Det er ofte tilstede like før et måltid.

Råd til deg: Spis regelmessig hver dag – og gjerne flere måltider. Hvis du faster eller spiser svært lite i løpet av dagen, kan det føre til at kroppen utløser så mye ghrelin at du bare blir enda mer sulten enn du i virkeligheten trenger å være, og det kan føre til overspising. Det er også lurt å få nok søvn, ellers risikerer du at kroppen skiller ut ekstra ghrelin.

BONUSINFO: Lukt på maten før du spiser. Det kan dempe produksjonen av hormonet ghrelin.                                                                                    

3. RASTLØS SULT OG INAKTIVITET

Slik føles det: Du føler deg sjelden ordentlig mett og fornøyd. Også rett etter at du har spist kan du ha en følelse av at du kunne tenke deg å spise litt mer – og helst noe søtt eller fett. Og enda verre: Du har overhodet ikke lyst til å bevege deg eller trene.

Mulig årsak: Den rastløse sulten kan skyldes at kroppen ikke reagerer godt nok på metthetshormonet leptin. Hormonet GLP-1 kan også spille inn på metthetsfølelsen.

Råd til deg: Du kan forbedre leptin følsomheten ved å gå ned i vekt, spise mindre sukker og drikke mindre alkohol. 

BONUSINFO: Enkelte studier har vist at forsøkspersoner som mosjonerer èn times tid hver dag – får en større stigning av GLP-1 umiddelbart etter et måltid, enn personer som ikke mosjonerer. Det tyder på at man kan påvirke GLP-1 og dermed metthetsfølelsen – ved å sette av tid til en real spasertur, hver dag. 

#vektnedgang #slanking #trening #kosthold #kostholdsveileder #kostholdsveiledning #diett #hormoner #mat