BUTIKKVANDRING

Tok meg en tur på butikksnoking idag! Ved nærmere ettertanke kalles det ikke shopping når man ikke handler noe, men bare ser og drømmer seg bort i alt det vakre butikkene har å tillby. Wannado-shopping? Uansett, jeg kom over et par ting jeg ønsker meg. Har bursdag i november.. runddag til og med. Kanskje det vil dukke opp en liten pakke til meg i anledning dagen? Om det ikke gjør det, er det likevel ikke det som er viktigst for meg. Det er å ha de jeg er glad i rundt meg. De som står meg nærmest. Det er lykken! Men over til bucketlisten min! 

Den her falt jeg for med det samme. Perfekt jobbantrekk! Problemet er bare at skjorten ikke finnes i min str. Litt irriterende slikt. Klær i litt større størrelser synes jeg er lite kreative og blir lett uformelige – og dermed kjedelig. Kjedene burde få designet tøffe og moderne klær til jenter og kvinner som ikke faller under kategorien slank, men som kanskje går under kategorien “en jente/kvinne med fyldige former”.

XL kvinner har da også et ønske om å ta seg bra ut, og det er ikke alltid det er like lett å gå ned i vekt – det kan være mange grunner for at vekten står på det tallet den gjør. Jenter, slutt å vær opptatt av hva badevekten viser; det viktigste er at DU føler deg komfortabel med DIN egen vekt! Slips kr 99,- Skjorte kr 249,- Cubus. 

Det her skjerfet er fantastisk mykt og deilig. Det har jeg bestemt meg for at jeg vil ha – om jeg så må kjøpe det selv. Det koster 399,- Litt i overkant av hva jeg tidligere har betalt for mine utallige skjerf, men det er verdt det. Et must! 

Til dere parfyme-elskere: Denne parfymen har en frisk og lett duft. Den er er ikke tung som mange andre parfymer, men virker oppkvikkende. Man blir glad når man lukter på denne:-) Et must for en jente/kvinne som liker friske og smekre dufter. Prisen er heller ikke avskrekkende. Du finner den på Cubus. 

Noe så lekkert som disse støvlettene skal du lete lenge etter. Iallefall om du liker denne type sko. De har et nydelig design, er sexy uten å være vulgær, rene og flotte linjer –  et must for alle sofistikerte kvinner. Ca kr 1800,-
 

NYE OPPSKRIFTER!

SPICY OG SUNN KAKAO

3 dl nøttemelk

1 ss rått kakaopulver

1 ss kokospalmesukker

1 klype havsalt

1/4 ts kanel

1/4 ts kajennepulver 

1/4 ingefærpulver

1/4 vaniljepulver

2 ts macapulver

Varm opp melken på svak varme. Må ikke koke! Ha i de tørre ingrendiensene og rør rundt. Så er den klar for å drikkes. 

  

KOKOSVANIJEIS

1 boks kokosmelk

1 vaniljestang

2 ts kokaspalmesirup eller brun ris-sirup

Rist kokosmelken godt før du åpner den. Hell den over i silikon – eller isterningformer og frys ned i ca 2-3 timer. Ha de frosne kokosterningene over i en blender og tilsett frøene fra en vaniljestang og søtning. Kjør til du har iskremkonsistens. Topp med friske bær, nøtter, kakaonibs eller frukt og server umiddelbart. 

 

PASTINAKKCHIPS

2 pastinakker

2-3 ss kokosolje

Salt og pepper

Skrubb eller skrell pastinakkene og høvle dem på en mandolinkutter. Ha kokosolje i en stekepanne på høy temperatur. Test med èn chips – hvis de freser i oljen, er den varm nok. Da kan du ha i chipsene i omganger, ikke legg den oppå hverandre. Stek til de er gylne. Ha dem over på en tallerken med tørkepapir slik at overflødig olje renner av. Ha chipsene over i en bolle og strø over salt og pepper. Server med en valgfri dip. 

 

NØTTESJOKOPÅLEGG

10 myke dadler (tørre dadler kan bløtlegges et par timer i forkant)

3-4 ss rått kakaopulver

1-3 ss vann

2 ss hasselnøttsmør eller en liten neve hakkede hasselnøtter

Ta steinene ut av dadlene og kjør alle ingrediensene i foodprosessor eller med stavmikser til du får ønsket konsistens. Oppbevares i glass med lokk i kjøleskapet. 

 


 

FRISK BØNNEPOSTEI

Ca 400gr ferdigkokte, svarte bønner

1/2 ts salt + litt pepper

1 hvitløksfedd, hakket

1 ss tomatpurè

1/2 sitron, saften

1 ss olje

1/2 løk, hakket

Bruker du bønner fra boks, så skyll de godt. Ha bønnene og alt det andre i en foodprosessor, eller bruk en bolle og en stavmikser. Kjempegodt på grove knekkebrød med sylteagurk eller vanlig agruk, og litt majones. 

 

FRØKNEKKEBRØD

2 brett, over natten + 75 minutter

3 dl solsikkekjerner

2 dl linfrø

2 dl gresskarkjerner

1 dl hakkede nøtter

1 ss fiberhusk

Hampfrø eller chiafrø (kan sløyfes)

Bløtlegg alt unntatt hamp- eller chiafrø over natten. Hell av vannet og skyll godt. Tilsett fiberhusk og la røren svelle i 10 minutter. Bland inn chia- eller hampfrø og bre røren tynt utover to stekeplater med bakepapir. Bruk slikkepott. Jo tynnere du får røren, desto spøere blir knekkebrødene. Bruk et pizzahjul og rut opp før steking. Sett et brett øverst i ovnen og et nederst. Stekes på 150 grader varmluft i ca 1 time. Bytt plass på brettene halvveis i steketiden. Dersom knekkebrødet ikke er helt tørt etter en time kan du tørke det på lav temperatur med ovnsdøren på gløtt.

 

SUPERENKLE OG SAFTIGE PANNEKAKER

4 – 5 stk, 15 minutter 

1 banan

1 dl kokosmelk

1,5 dl havregryn

Bland sammen med en stavmikser eller i en foodprosessor. Stek i kokosolje. Ha på for eksempel blåbærsyltetøy og kanel eller lønnesirup og jordbær. 

 

 
 

RENSENDE JUICE 

1 sitron

3 cm frisk ingefær

1 pære

2 1/2 dl vann

1 ts gurkemeiepulver

1/4 ts kajennepepper

Juice sitron, ingefær og pære. Hell på vann og rør inn krydderet. 

 

SUPERSUNN JUICE

3 gulrøtter

2 pærer

1/2 agurk

1 rabarbrastilk 

Juice alt sammen. 

 

METTENDE JUICE

3 rødbeter

3 gulrøtter

3 cm ingefær

1/2 agurk

1/3 ts spisskummen

litt salt og pepper

Juice rødbeter, gulrot, agurk og ingefær. Rør inn krydderet. 

LAG EGNE SKJØNNHETSPRODUKTER

Det er superdeilig med skjønnhetsprodukter du lager selv. Rene produkter uten parabener, parfyme, aluminium, etanolaminer, triklosaner osv. Den billigste og aller beste pleien du kan gi huden din er nettopp rene, kaldpressende planteoljer. De kan brukes på alle hudtyper, uansett om du har tøff, fet, kvisete, ung eller moden hud.

Det krever litt eksperimentering å komme frem til den perfekte oljeblandingen. Men det er jo det som er så fint med å lage produkter selv – de blir skreddersydde for nettopp deg, og i tillegg så naturlige at du kunne spist dem. I starten kan ansiktsolje virke litt uvant, og noen er bekymret for at de skal gå rundt med glinsende fjes hele dagen.

Slapp av, du venner deg fort til oljene, de trekker godt inn i huden når du bruker rett mengde og rett olje, og når du først blir oljefrelst vil du omtrent aldri gå tilbake. Så hopp i det! Huden din kommer til å elske deg for det.  

 

Basisoppskrift ansiktsolje

50% arganolje

25 % mandeolje

25% av en eller flere av oljene nevnt under.

Normal hud og blandingshud: Nattlysolje, ferskenkjerneolje, aprikoskjerneolje. 

Tørr hud: Olivenolje, avokadoolje, hvetekimolje, nypefrøolje, baobabolje. 

Fet hud og akne: Nypefrøolje, hampolje, nattlysolje, hasselnøttolje, jojobaolje.

Sensitiv hud: Aprikoskjerneolje, nattlysolje, avokadoolje, hvetekimolje. 

Rundt øynene Druekjerneolje, hvetekimolje, mangokjerneolje, nypefrøolje.

På arr Nypefrøolje og ringblomstolje. 

På eksem Ringblomstolje, agurkurtolje, hampolje. 

På rynker Nypefrøolje, nattlysolje, druekjerneolje, agurkurtolje.

 

Gå for kaldpressede og økologiske oljer. Vi skiller mellom baseoljer og eteriske oljer. Baseolje lages hovedsaklig av kjerner, nøtter og frø – mens eterisk olje er høykonsentrert planteekstrakt med terapeutiske egenskaper og sterk duft. 

/Ann-Kristin 

SPIS DEG TIL RENERE HUD OG VAKKERT HÅR

Ja, du leste riktig. Det finnes flere ulike typer mat du kan spise for å hjelpe kroppen din til å kvitte seg med avfallsstoffer, som er betennelsesdempende, beskytter mot tidlig aldring og hjelper mot div. hudproblemer. Dessuten finnes det mat som virker innenfra og gjør håret ditt penere. Her har du noen eksempler på matvarer som har vist seg å være bra for kroppen.

 

ALGER Spirulina, chlorella og rødalger inneholder næringsstoffer du ikke vil gå glipp av! Algene er basedannende, utrensende og cellefornyende. Du kan få vakker og glødende hud, glansfullt hår & sterke negler. Bland dem med eplejuice i en shaker, ha de i grønne smoothies eller lag en ansiktsmaske av algepulver og vann. 

 

GRESS Hvetegress og byggress renser blod og lever, er bra ved akne og andre hudproblemer, kan forsinke aldringsprosessen, gjøre huden elastisk og kan gi en jevnere hudtone. Bland hvete – eller bygggresspulver med vann eller eplejuice i en shaker eller ha det i smoothies.

 

BÆR Alle slags bær, både de norske skogsbærene og de mer eksotiske, som gojibær, amlabær og acai er rike på antioksidanter som beskytter mot tidlig aldring, virker betennelsesdempende og styrker bindevevet i huden. Det høye nivået av C-vitamin vedlikeholder kollagenet i huden. Gå for økologiske bær, da det brukes mye sprøytemidler på de vanlige bærene. Bruk dem i smoothies, på havregrøt, i musli eller i yoghurt. Eller som pålegg på brødskiven. Pulver av amla og acai kan brukes i smoothies. 

 

RÅ KAKAO Rik på svovel som styrker huden, neglene og håret. samt enorme mengder beskyttende antioksidanter. Dessuten inneholder det koffein og theobromine som kan ha en oppstrammende effekt på huden. perfekt unnskyldning for å spise hjemmelaget sjokolade av råkakao hver eneste dag!

 

CAMU CAMU En C-vitaminbombe av en frukt som virker betennelseshemmende, styrker huden, booster kollagenproduksjonen og jevner ut hudtonen. Blandes i smoothies eller juice og gir en syrlig smak i desserter og rawfoodkaker. Du kan også bruke camu camu blandet med olje som ansiktsmaske. 

 

NØTTER OG FRØ Rike på omega 3-fettsyrer som smører, beskytter og helbreder huden, virker hormonbalanserende og betennelseshemmende og er viktig for mange andre funksjoner i kroppen. Gode kilder til plantebasert omega 3 er linfrø, hampfrø, valnøtter, oliven, chiafrø og gresskarkjerner. Nøtter og frø inneholder også mye sink som er flott for huden, spesielt acne, strekkmerker og rynker. Sink øker dessuten kollagenproduksjonen i huden og gir den glød. Bruk nøtter og frø i hjemmelaget musli, smotthies, som topping på grøt, i hjemmebakte brød eller knekkebrød – eller ta en neve som et lite mellommåltid. Kaldpressende oljer av nøtter og frø er også en enkel måte å få i seg de gode fettstyrenepå. Ta gjerne en spiseskje linfrøolje, hampolje eller Udo`s choice hver dag. 

 

BANANER Inneholder mye potassium som regulerer væskemengden i huden under øynene og kan dermed redusere poser. Potassium fnner du også mye av i tørkede aprikoser, kiwi, pærer eller rødalger. 

 

AVOKADO Proppet med sunne fettsyrer og andre næringsstoffer, deriblant vitamin A som virker fornyende på hudcellene og glutamin som virker rensende og beskyttende på huden. Avokado er genialt i smoothie, salater og som pålegg på brødskiven. Og ingenting slår en god guacamole!

 

MØRKEGRØNNE GRØNNSAKER De mørkeste grønnsakene som f.eks grønnkål, spinat, romano og mangold er proppfulle av betakaroten som virker helbredende og fornyende på huden. Lag juice av dem, ha den i grønne smoothies eller hiv dem i salaten på daglig basis. 

 

VANN Du har selvsagt hørt det før og det er ikke uten grunn; vann er helt essensielt for en myk og strålende hud. Vi består av over 70% vann, og når vi blir dehydrerte kommer tørrhet, linjer og mørke ringer bedre frem. Dessuten er vann avgjørende for å rense ut gift – og slaggstoffer fra kroppen, som igjen kan påvirke huden. Ta gjerne med deg en vannflaske i vesken. Fyll en fin karaffel med vann, sitronskiver, fersk mynte eller ingefær når du er hjemme, så blir du mer fristet til å ta deg et glass.

GRØNN TE Antioksidantene kan redusere risikoen for hudkreft, bekjempe acne eller redusere rynker. Gå for økologisk grønn te og drikk flere kopper om dagen, gjerne istedenfor kaffe. 

/Ann-Kristin