LAG DEILIGE HÅRMASKER

Hårmaske er noe enhvert kvinne trenger innimellom. Det er så deilig å tilføre håret ny glød! Hårmaske er omtrent like enkelt å lage som ansiktsmaske, og ingrediensene er heller ikke så ulike. Bare prøv selv! 

Tørt hår: Bland 1 banan 1 avokado og 1 ts olivenolje i blender. Ha masken i vått hår, ta på dusjhette eller plastfolie og la den virke i 15 minutter. Vask godt med sjampo og gre gjennom med en grovtannet kam. Avslutt med balsam. 

Farget hår: Varm 1/2 dl olivenolje og tilsett 5 dråper eterisk olje av rosmarin. Massèr inn i håret med fokus på lengdene. Ta på dusjhette eller plastfolie og la masken sitte i 20 minutter før du vasker ut med sjampo. 

Bleket/stripet hår: For tørt bleket hår, mos en avokado og tilsett 1 ts kokosolje. La masken virke i 15 minutter og vask ut med sjampo. For å friske opp lyse lokker, skyll håret med en blanding av kamomillete og sitronsaft blandet i vann. Sitt 30 minutter i sola og skyll ut. 

Fett hår: Bland 1 dl jordbær og 1 ts sitronsaft i blender. Ha i hår og hodebunn og la virke i 10 minutter. Vask ut med sjampo. Avslutt gjerne med å skylle håret med eplesidereddik blandet i vann. 

Krøller: Mos 1/2 avokado i blender og 1 ts mandelolje. Ha i vått, nyvasket hår og la virke i 30 minutter. Skyll godt og avslutt med balsam.

Tynt og flatt hår: Bland ca 2 dl øl (ja, øl!) med 1 ts mandelolje. Ha det i nyvasket, fuktig hår og la det virke i 15 minutter før du skyller det ut.                                

                                                                     

Fordelen med å lage hårmaske selv er at masken er helt fersk. Men dette betyr også at de ikke holder seg like lenge som kosmetikk tilsatt konserveringsmidler eller som er laget i et sterilt miljø. Lag derfor små mengder når du lager dine egne produkter, så slipper du å kaste resten hvis det blir dårlig før du får brukt det opp.

Oppbevar eventuelle rester i kjøleskapet eller gi det bort mens det er ferskt. Begynner et produkt å lukte rart, klumpe seg eller bli muggent, er det på tide å kaste det i restavfallet. Produkter med spesielt kort holdbarhet er ansiktsmasker, hårmasker og peeling, mens ansiktsoljer, kroppsoljer og kroppsskrubb gjerne holder en god stund.

10 FAKTA OM DIETTER

Når det gjelder vekttap så finnes det råd fra eksperter hvor enn du snur og vender deg. Men hva er egentlig sant – og hva er usant om disse diettene? Jeg har her tatt for meg et lite utvalg “sannheter”:

 

1. Salater er det beste og sunneste alternativet.

Riktig. Men – salat er ikke enbetydende med sunt. Selv om salater i seg selv er et bra valg til lunsj, så kan enkelte salater være fullpakket av fett. Spesielt hvis du har på mengder med nøtter, ost , dressing & avokado. Nå er nøtter og avokado meget gode alternativ – men alt med måte.

En cæsarsalat med kylling har 22 gram fett – sammenlignet med en gresk salat med kylling – som har 15 gram fett. Dette er greit å ha i bakhodet neste gang du planlegger å kjøpe eller lage deg en salat. Og husk; du trenger ikke dressing på salaten. Om du ikke klarer å spise salat uten dressing – så lag din egen sunne dressing, eller bruke ekte rømme. Rømme påvirker ikke blodsukkeret og er et bra alternativ. 

 

2. Nøtter er fetende. 

Feil. En håndfull mandler om dagen kan hjelpe deg med vektnedgangen, øke metabolismen og gi deg lavere kolesterol. Rå nøtter inneholder hjerte-sunt enumettet fett. De er proteinrike og vil gjøre at du føler deg mett lengre.

 

3. Lite fett er alltid best.

Feil. Pass dere for mat som inneholder lite fett eller er fettfri. De inneholder lite fett – men mange av de samme matvarene er fullpakket med sukker. Derfor har de ofte like mange kalorier som en versjon med fett. Yoghurt-is kan være en virkelig kaloribombe. Noen iser inneholder lite fett men masse sukker. Husk også at “bakt – ikke stekt” ikke nødvendigvis betyr lite fett. 

99% av fettfrie søtsaker er spekket med kalorier.

 

4. Grønn te er ikke bra for deg.

Feil. En studie publisert i American Journal of Clinical Nutrition konkluderte med at daglig inntak av grønn te reduserer kroppsfettet og bidrar til å senke kolesterolet. Det er bevist at grønn te hjelper på søthunger og bidrar til å regulere appetitten. Den hjelper til å øke metabolismen – men også til å nøytralisere smaksløkene og dempe søthungeren. 

 

5. Karbohydrater er bra for deg – uansett på døgnet. 

Feil. Å utelukke brød og pasta helt fra kostholdet anbefales ikke – men et begrenset karbohydratinntak på kvelden vil hjelpe deg å gå ned i vekt. Å begrense karbohydratinntaket om kvelden er effektivt. 

Tips: Den beste tiden i døgnet for karbohydratinntak er frokost. Dette fordi det gir deg god energi utover dagen. Spis hele korn brød og korn, og unngå bearbeidede karbohydrater som hvitt brød og kjeks.

 

6. Du bør alltid kutte kraftig ned på karbohydrater i oppstarten av en slankekur.

Feil. Ekstreme dietter vil hjelpe deg å gå raskt ned i vekt. Men; det er fordi de stort sett består av vann. Eksperter advarer mot en drastisk begrensning av karbohydrater – fordi kroppen raskt vil gå inn i sultmodus, bremse stoffskiftet og hindre vekttap. Dessuten vil du miste muskler.

 

7. Vektløfting vil føre til at du går opp i vekt – istedenfor ned. 

Riktig.. og galt. At vektløfting fører til at du går opp i vekt er en stor misforståelse, spesielt blant kvinner. Vekttrening vil ikke bare gjøre deg slankere og forme kroppen din – men jo mer muskelmasse du har – jo mer forbrenner du. Grunnen til at det kan virke som vekten står stille – eller øker – når du trener vekter, er at muskler veier mer enn fett. 

Derfor er det verdt å merke seg at om du prøver å gå ned i vekt – og vekten øker eller står stille – når du samtidig trener vekter flere ganger i uken, så er det sannsynlig at det er de nye musklene dine som viser seg synlig på badevekten. Og det bør du være stolt av! 

                                  

8. Kaffe er ikke bra for deg.

Det varierer. Om du leser dette mens du drikker en kaffe latte – så fortsett å nyt det! Det er faktisk bra for deg. Flere studier har funnet ut at kaffe er rik på antioksidanter, kan avverge depresjon, forbedre treningen, beskytte mot Parkinsons sykdom, gallestein, diabetes og enkelte krefttyper.

Tips: Husk at koffein er vanedannende – så du bør drikke det i moderate mengder. Begrens inntaket til en eller to kopper daglig. Dessuten er det ikke alle som tåler koffein. Er du en av disse – så bør du selvfølgelig holde deg helt unna kaffe. 

 

9. Enkelte matvarer kan forbrenne fett.

Feil. I motsetning til det flere tror, så er det ingen mat som på magisk vis kan smelte bort fett. Matvarer som f.eks selleri og grapefrukt inneholder lite kalorier – men er likevel ikke helt blottet for dem.

Tips: Ta med selleri i salater og wokretter. Men; det er ikke nødvendig for å gå ned i vekt. Å spise sunt jevnt over er nøkkelen til å gå ned i vekt. Samt fysisk aktivitet. 

 

10. Spiser du bananer så vil du gå opp i vekt. 

Feil.. og riktig. Du må derimot spise mange bananer for å gå opp i vekt. 6 bananer tilsvarer et stykke pizza. En middels stor banan er en utmerket kilde til fiber, magnesium og kalium. Den er fettfri og en stor kilde til vitamin B6 – noe som styrker immunforsvaret og hjelper til i dannelsen av røde blod celler.

SMÅGODTKRIG VS FRUKT/GRØNTKRIG

For det første; media kunne med god samvittighet funnet et annet navn på de evige konkurransene imellom butikkjedene. Krig idag er ikke noe man spøker med (det har det vel aldri vært når jeg tenker meg om). 

Når jeg så observerte store oppslag om priskrig på smågodt, så var det første jeg tenkte – ingenting. Absolutt ingenting. Fordi jeg vet at jeg ikke har noen glede av å hive innpå med ulike former av sukker og tilsetningsstoffer. Det eneste jeg ender opp med er følelsen av å være “fyllasjuk” dagen derpå (jepp, seriøst) – og mageonde. 

Men tro ikke at jeg ikke lar meg lure jeg også. Når jeg idag tidlig leste denne 

http://www.sol.no/helse/2016_03_10_81014_smagodtkrigen-fagfolk-bekymret-for-helsekonsekvensene.html 

artikkelen, så tenkte jeg dessverre av gammel vane; “Aha! Da kan jeg fylle opp påskeeggene til barna for en rimelig penge..”

Hvorfor i all verden må man hamstre inn godteri og snop i haugevis til påske? Greit, Kvikk Lunsj er tradisjon – den kutter man ikke ut i nydelig påskesol på fjellet. Men det gjør man sannelig ikke med appelsinen heller.. Så hvorfor ikke kjøre på med litt frukt/grøntkrig mens det fremdeles kriges på høyt nivå imellom butikkjedene?

Ja, jeg vet at smågodt er snadder. Det er kos. Å sette seg ned med smågodtskålen og en god film etter en lang skitur i påskefjellet – hvem vil ikke det? Barna jubler garantert over at foreldrene hamstrer inn flere kilo med sukker i alle fasonger og smaker – i god tro på at barna vil bli fornøyde og glade for å ha slike flotte foreldre. Evnt gjemmes smågodtet bort til gullungene sover, og mor&far kan ha smågodtparty. Gjerne med et glass brus eller ti til å skylle ned herlighetene med. 

Misforstå meg rett; du må gjerne spise så mye smågodt du bare vil. Det er ditt valg – ene og alene.

Men at butikkjedene ikke tenker seg bedre om i forhold til folkehelsen. Det er rett og slett provoserende. Det ender garantert opp med at mange av oss kjøper mye mer smågodt å fylle opp påskeeggene med enn vi hadde planlagt på forhånd. Fordi det er billig. 

NÅR TRENER DU?

Tar du treningen på sparket eller er har du faste tidspunkt på dagen når du trener? Jeg personlig planlegger sjelden når jeg skal trene. Jeg trener når kropp&sinn gir meg beskjed om at “Nå, Ann-Kristin – nå kan du trene!”

Det kan være tidlig om morgenen eller sent om kvelden. Det var virkelig ikke planlagt men det ble likevel ei god treningsøkt. Det er slik jeg liker det. Det kan også være midt på dagen mens jeg rydder og vasker på kjøkkenet, og det kommer en fengende låt på radioen – på med joggeskoene og bare la rytmene styre kroppen. Gjør det du føler for i øyeblikket. Ikke tenk for mye på at du hva du på stramme opp av muskler. Det er en måte å integrere trening som en naturlig del av livet ditt.

Før trente jeg kun på kveldene. Men livet er i stadig endring, og da må man bare tilpasse seg hverdagen. Det har ingenting å si når på døgnet du trener – det viktigste er at du kommer deg i bevegelse. Følelsen man sitter igjen med etter endt trening kan ikke beskrives – den bare må opplevesDerfor har jeg nå mye bedre forståelse for hvorfor leger osv alltid sier Fysisk aktivitet er veldig bra om man lider av depresjon”. Den gleden man føler når man virkelig får til å trene og føler at man har trent bra – den følelsen kan ingen piller erstatte.

Den følelsen som treningen gir deg – den sitter som regel i flere timer etter du er ferdig å trene. Du må trene så pulsen øker og du må slite litt både med pusten og stive bein/armer/rygg. I en begynnelsen er det helt greit å starte med å i det hele tatt komme seg over dørstokken. Bare dèt er en seier for mange. Men etterhvert som tiden går og du blir mer vant til fysisk aktivitet – så er det lurt å øke tempoet slik at du virkelig kjenner at du har brukt kroppen. Du vil oppleve å et lystigere sinn og bedre humør. Ingenting er vel bedre enn det?