DOBBELTMORALENS BAKSIDE

Så kom dagen vi alle har ventet på. Dagen der Northug i full offentlighet skulle fortelle oss om sine synder og legge alle kort på bordet. For det er da slik at Ola og Kari Nordmann har krav på å vite alt som foregår i vår tids største skistjernes liv. Alt fra rettssak hvor hans intime privatliv brettes ut til narkotikamisbruk, råkjøring til eventuelle selvmordstanker.

Inn i presserommet kommer en Northug som virker forbannet. Virkelig forbannet. Han har da ikke noen rett til å være forbannet? Nei, det er det Ola og Kari Nordmann som skal være! Likevel har han et uttrykk som tydelig sier “kommer du nærmere nå så slår jeg deg rett ned.” Nå er det viktig å presisere at Petter Northug ikke på noen måte er voldelig. Dette er kun min personlige analyse av kroppsspråk. Jeg er ingen ekspert. Men likevel.

Northug velger å lese opp fra notatene han har med seg, Med relativt stødig stemme innrømmer han at han er rusmisbruker. Ikke en fryktelig tung misbruker sådan, men han går med sin videre historie lett under den kategorien.

For kun kort tid siden så flommet det over av selverklærte smitteeksperter på Twitter. Veldig mange mente at de visste bedre enn all verdens leger og forskere hvordan korona best skulle håndteres. De samme selverklærte smitteekspertene visste også hva korona var før legestanden omtrent hadde hørt om viruset. Uansett så viser det seg nå at en ny type selverklærte eksperter har oppstått. Disse er eksperter på rusproblematikk.

Journalister er mest fremtredende denne gangen når det gjelder å opptre som selverklærte eksperter. Plutselig vet de alt om all verdens rusmidler og hvordan komme ut av uføret. Likevel ser mange journalister ut til å tro at det vil gå til helvete med Northug. Og det før mannen har begynt i aktiv behandling. Slik jeg tolker ulike innlegg fra bedrevitende journalister, så finnes det neppe lys i tunnellen. Nada. Ingenting. Det er helt mørkt.

Det skrikes fra flere hold om at Northug har satt liv i fare med sin villmannskjøring. Det kan godt være.

Derfor spør jeg deg som leser dette: Hvor mange ganger den siste tiden har du benyttet mobilen under kjøring? Vær så snill – ikke lyv. Veldig mange bilførere taster på mobilen under egen bilkjøring. Vit at hver gang du setter deg bak rattet og velger å ta opp mobilen mens du kjører – noe som tar fokuset kraftig bort fra veien, så vit at du også setter liv i fare. Både ditt eget og andres. Om du kjører i 60 km/t eller 200 km/t er urelevant. Uansvarligheten er den samme.

For mobil og SoMe* avhengighet er også avhengighet.

Det var en preget Petter Northug vi fikk se under pressekonferansen. Du skal være bra kald og kynisk om du ikke kjenner på medfølelse for et menneske i dyp krise. Det smerter meg å se hvor vondt han åpenbart har det. Det smerter meg å vite at det står en familie rundt ham og har det omså like vondt. En mor, en far, brødre. De ser et menneske de elsker høyt rives i stykker. De ser et menneske som sliter med å stå i hverdagen og virkeligheten. Familien Northug skal nå ta fatt på sin bratteste motbakke noensinne. Det beste vi kan gjøre nå fremover er å la dem være ifred. Derfor er dette det siste innlegget jeg skriver innenfor dette temaet.

Jeg tror Petter vil klare å komme i mål sterkere enn noengang. For hvis vi ikke har troen på ham i behold, hva står vi igjen med da?

Foto: Line Møller

 

“Du bør alltid og uten unntak se på deg selv før du dømmer andre.”

 

/Ann-Kristin

 

*SoMe: Sosiale media

0 kommentarer

Siste innlegg